Annesiz Bir Kedi Yavrusuna Nasıl Bakılır?

Annesiz Bir Kedi Yavrusuna Nasıl Bakılır?

Eğer annesi olmayan kedi yavrusu/yavruları bulursanız ne yapmanız gerekir? Yeni doğmuş yavruların neye ihtiyacı vardır? Bebek kedilere bakarken en fazla nelere dikkat etmeniz gerekir? İşte tüm bu soruların cevabı bu yazıda. Annesiz bir kedi yavrusuna nasıl bakılır? Tüm detaylarıyla şimdi okuyabilirsiniz.

Öncelikle yavruların annesiz olduğuna emin olmalısınız. Çünkü eğer anneleri varsa ve sizin yavrularını almaya çalıştığınızı düşünürse o artık bir kedi değil yırtıcı bir aslandır. Bu aşamadan sonra asıl sizin bakıma ihtiyacınız olabilir.

Bulduğunuz yavru/yavrular temiz, bakımlı ve besili ise anne, yiyecek aramak ya da tuvalet için uzaklaşmış olabilir ve mutlaka kısa süre sonra bebeklerinin yanına dönecektir. Ancak bazen de anne ortadan kaybolmuş ve başına bir şey gelmişse dönmeme ihtimali vardır. Yavruları bir süre gözlemleyerek bundan emin olabilirsiniz.

Yavru Kedinin Ne Kadarlık Olduğunu Anlamak İçin;

  • 1-14 günlük: Gözleri kapalı, kulakları katlanmış haldedir.
  • 2-3 haftalık: Gözleri açıktır ama titriyor olabilir.
  • En az 3 haftalık: Gözleri açık, kulakları diktir, yürümeye de başlamıştır.

İlk Veteriner Ziyareti

Annesiz yavru ya da yavrulara bakmaya karar verdiğinizde ilk yapmanız gereken şey onları bir veteriner kontrolünden geçirmek olmalıdır. Yavrularda olması muhtemel bir hastalık, geciken müdahale sebebiyle geri dönülmez sonuçlar doğurabilir ayrıca sağlıklı olan diğer yavruların da hastalanmasına sebep olabilir.

Süt Anne Arayın

Artık yapmanız gereken en önemli şey yavruları bir şekilde hayatta tutmaktır. Eğer mümkünse yavrulara annelik yapması için süt anne arayın. Bebekleri kabul edecek bir anne kedi bulduğunuzda daha fazlasına ihtiyacınız olmayacaktır.

Bulduğunuz süt anne için de özel bir bakım sağlamanız gerekir. Emzirme sürecinde, anneyi sürekli gözetim altında tutmanız ve beslenmesine ekstra özen göstermeniz de son derece önemlidir.

Eğer süt anne bulamazsanız yapmanız gerekenler şunlardır;

Yavru/yavrular için sessiz, loş ve sakin bir yer organize edin. Yumuşak ve sıcak bir ortam yaratın. Evde başka bir evcil hayvan varsa onun ulaşamayacağı bir yer seçmeye, sürekli girilip çıkılan, ayak altı bir yer olmamasına dikkat edin.

Yavruları bir kutu içine koyabilir, kutu içerisine bir yastık koyabilir, yastık üzerine de hasta pedi örtebilirsiniz.

Sıcaklık

Vücut sıcaklığı; beslenmeden bile önceliklidir. Annesi olsun ya da olmasın, bir yavru kedinin vücut sıcaklığı 34 derecenin altına düşerse yediği mamayı sindirmesi mümkün olmaz. Aynı şekilde; yavrunun vücut sıcaklığının 32 derecenin altına düşmesi, beslenme refleksini kaybetmesine sebep olur.

Yavrular birbirlerine sokularak vücut sıcaklıklarını artırırlar. Eğer birden fazla yavru varsa, yavruları bir arada tutmaya devam edin.

Yavrunun/yavruların bulunduğu ortam sıcaklığının stabil olarak 30 derece civarında olması gereklidir. Bunun için sıcak bir su torbası ya da kavanoz kullanabilirsiniz. Yalnız her durumda da sıcağı direk olarak hissetmemeleri gerektiğinden bir havlu ya da kumaşa sarılı olarak kullanmalısınız. Eğer yavrular sıcak gelen bölgeden kaçıp kenarlarda durmaya çalışıyorsa sıcaklığın onlar için rahatsız edici bir seviyede olduğunu anlamalısınız.

Yavru kedinin vücut sıcaklığı ideal ısıya gelmeden besleme aşamasına geçmemelisiniz.

Beslenme

  • Bir yavru kedinin annesinden emdiği süt sadece karnını doyuran bir besin değil aynı zamanda kedinin bağışıklık sistemini güçlendirecek ve bulaşıcı hastalıklardan koruyacak antikorları da barındıran bir gıdadır. Anne sütünde kolostrum bulunur. Yavrunun ilk 6 hafta içinde buna ihtiyacı vardır.
  • Anne sütüne alternatif olarak; veteriner ve pet shop’larda satılan mamalardan ya da eczanelerdeki bebek mamalarından alabilirsiniz.
    • 1 haftalıktan küçük yavrular 2-3 saatte bir beslenmelidir.
    • 2 hafta civarındaki yavrular 4-6 saatte bir beslenmelidir.
    • 3 hafta sonrası yavrular sütten kesilene kadar 6-8 saatte bir beslenmelidir.
  • Normalden zayıf, herhangi bir kaza geçirmiş yavrular daha sık beslenmelidir.
  • Yavru kediye asla inek ve benzeri sütlerden vermeyin.
  • Mamayı biberonla vermek en idealidir. Hasta ve yemek yemeyi reddeden bir yavru için şırınga kullanmak daha uygun olacaktır elbette ancak böyle durumlarda da aşırı dikkatli olmanız gerekir.
  • Mamayı vermeden önce sıcaklığını kontrol etmeyi unutmayın. Parmağınızı mamaya sokup 7 saniye boyunca bekletmeyi deneyebilir ya da el bileğinizden sıcaklık kontrolü yapabilirsiniz.
  • Yavruyu beslerken ilk kural 45 derecelik açıdır. Bu; yavru kedinin midesine hava girmesini önlemek içindir. Asla kedi yavrusunu insan yavrusu gibi tutmayın ve yedirmeye çalışmayın. Sizin yapmanız gereken; biberonu tutmak ve yavrunun kendi gücüyle emmesine izin vermektir.
  • Yavru kedileri asla aşırı beslemeyin. Bu, ishal ve benzeri başka sorunlara sebep olabilir.
  • Yavru kedi yemek yemeyi reddediyorsa bu bir hastalık işareti olabilir. Yavru, 10-12 saat gibi bir süre yemek yemezse, mutlaka bir veterinerden destek almalısınız.
  • Yemeklerden sonra yavru kedide oluşan gazın çıkarılması için yavaşça sırtını sıvazlayabilirsiniz.

Temizlik

  • Besleme seanslarından sonra yavruyu-yavruları nemli bir bezle silmelisiniz. Çok gerekmedikçe yavruları yıkamayın. Eğer yine de yıkamanız gerekirse kafadan aşağısını ılık suyla yıkayabilir sonrasında da saç kurutma makinasıyla düşük sıcaklıkla ve uzak bir mesafe ile (yüzüne üfletmeyin) kurutabilirsiniz.
  • Yavrunun popo kısmındaki tüylerinde kurumuş dışkı ya da idrar kokusu bulursanız bu kısmı ılık su dolu bir kaba batırıp sonrasında bir bez yardımıyla silebilirsiniz.
  • Kulak içi kirlerinden de nemli bir bez sayesinde kurtulabilirsiniz. Ancak eğer öğütülmüş kahveye benzer bir kir görürseniz bunu bir veterinere danışmayı asla ihmal etmeyin.
  • Yavru kedilerde en çok karşılaşılan sorunlardan biri de gözlerdeki çapaklanmalardır. Göz temizliği ihmal edilen kedilerdeki sorun, enfeksiyona dönebildiği gibi uzun süre ihmal edilmesi durumunda göz kaybına da sebep olabilmektedir.
  • Yavrularda pire veya pire yumurtası görürseniz, veterinerinizden uygun bir çözüm talep etmelisiniz.

Tuvalet

Kedi yavruları belli bir büyüklüğe gelene kadar, anne kedi tuvalet konusunu halleder. Ancak eğer annesiz yavrulara bakıyorsanız, yavrular 4 haftalık olana kadar bu kısımda da sizin müdahale etmeniz gerekecektir. Yavrular beslendikten sonra nemli bir pamuk yardımıyla popolarının ve cinsel organlarının ovalanması gerekir. Bunu çok sert ve uzun süre yapmanız halinde bölge tahriş olabileceğinden, sadece idrar ya da dışkı çıkana kadar devam etmeli ve mümkün olduğunca nazik davranmalısınız.

Yavru kedinin kakasının kahverengi ya da hardal renginde olması gerekir. Eğer kaka sarı ya da yeşil renkteyse veya sulu kıvamdaysa gereğinden fazla yedirdiğiniz anlamına gelir.

Yavrular 4. haftanın içindeyken kum alışkanlığı kazandırmak için çalışmalara başlamalısınız.

Kilo Takibi

Yavruları bir mutfak terazisi ile düzenli olarak tartmalısınız. 24 saat boyunca kilo almayan ve vermeyen yavrularda bir sorun olabilir. Mutlaka veteriner yardımı almalısınız.

Yavru Kediyi Ne Zaman Veterinere Götürmeniz Gerekir

Annesiz yavrular 4 haftalık olana kadar veterinerle iletişimde kalın, her türlü sıradışı durumda destek isteyin. Aşağıdaki durumlar yaşandığında ise mutlaka veterinerinizi ziyaret edin.

  • Vücut sıcaklığı çok yüksek ya da çok düşükse (37-39 aralığı normaldir.)
  • İştahsızlık (bir gün boyunca hiç yemek yememişse destek almalısınız)
  • Kusma ve ishal (sürekli tekrar ediyorsa)
  • Halsizlik
  • Öksürme, hapşırma, göz ve burun akıntısı
  • Kilo kaybı
  • Her türlü kanama
  • Nefes zorluğu