
Yavru köpekler ilk 6 aylarının içinde günde 3 öğün şeklinde beslenmelidir.
Yetişkin bir köpek için günde 2 öğün (sabah ve akşam) yeterli olur.
Kediler yırtıcı bir türden evrimleşmiştir. Avlanmak, kovalamak gibi yorucu egzersizler sonrasında kaybettikleri enerjilerini yerine koymaları gerekir. Evdeki kediniz de oraya buraya zıplayan ve bir oyuncakla saatlerce oynayan bir kedi olarak aynı yorgunluğa ulaşır. Bir kedinin günde ortalama 15 saatten fazla uyuması gereklidir.
İnsanlar genellikle köpeklerin sadece mutlu olduklarında kuyruklarını salladıklarını düşünür. Oysa köpekler hem insanlarla hem de diğer köpeklerle iletişim kurmak için kuyruklarını kullanır.
Kedilerin bıyıkları, çevrelerindeki nesneler ve hava hareketleri hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlar. Kedilerin bıyıklarının uzunluğu, dar bir alana girme ve orada gezinme yeteneklerini ölçmelerine yardımcı olur. Bıyıklar, kedilerin yaşam kalitesi için hayati öneme sahip olduğundan asla kırpılmaması ve kesilmemesi gerekir.
Çikolatanın toksik bileşeni teobromindir. Köpeklerin bünyesi teobromini çok yavaş işler, bu da sistemlerinde toksik seviyelere kadar birikmesine izin verir.
Çikolata ve diğer tatlı şeyler köpeklerde körlüğe varan zararlar yaratabilir. Tadını bildikleri zaman kokusu bile köpeklerde istek uyandıracağından köpeğe asla çikolata tattırmamak en iyisidir.
Evde yaşayan kedilerin ortalama ömrü, 13 ile 17 yıl arasındadır.
İyi kalite bir mama ile beslemek, düzenli veteriner muayenesine gitmek ve doğru zamanda yapılan kısırlaştırma maksimum ömür için en önemli faktörlerdir.
Aşılar, hayvanları potansiyel ve ölümcül hastalıklardan korumak üzere dizayn edilmiştir.
Evcil hayvanların tamamı aşılanmalıdır. Aşılar, parvo ve distemper gibi bulaşıcı virüslere karşı en güçlü silahtır.
Köpeklerin, insanlar gibi ter bezleri yoktur. Ter salgılamak için ayaklarının tabanlarını ve burunlarının ucunu kullanırlar.
Ayrıca köpeklerin burunları kokuları emmelerini sağlayan ince bir nem tabakasına salgılar. Köpekler burunlarını yalayarak bu kokuları tadar.
Kediler, binlerce yıl önce evcilleşmiştir ancak hala vahşi ve avcı doğaları devam eder. Kedilerin sahiplerine getirdiği ölü hayvanlar bir nevi hediye, hediye getirmelerinin sebebi ise teşekkür amaçlıdır.
Köpeklerin ot yemesinin iki nedeni vardır; Ya mideleri bozulmuştur ya da günlük besinlerinden alamadıkları bazı besinlere ihtiyaçları vardır.
Köpeklerin belli bir miktarda ot yemesinin bir sakıncası yoktur ancak yedikleri otlarda kimyasal bir şey (böcek ilacı vs.) olmadığından emin olmak gerekir.
Kedilerin yavruyken annelerinin memelerini yoğurarak süt üretimini uyarmaya yarayan bu hareket, yetişkin olduklarında da devam edebilir. Kedilerin bunu yapmasının sebebi; pençelerinde bulunan özel koku bezlerinin içinde depolanan feromonların salınmasına izin vererek bölgeyi işaretlemek için kullanılır. Ayrıca yetişkin kediler, uyumadan hemen önce kendilerine sıcak bir yer oluşturmak için de yoğurma hareketini yaparlar.
Kendi kuyruğunu kovalamak, yavru köpeklerin oyun amaçlı yaptığı bir şeydir. Yetişkin bir köpeğin kuyruğunu kovalama davranışı ise çoğunlukla, pire kaynaklı olabileceği gibi davranışsal bozukluklara da (kompulsif bozukluklar) işaret edebilmektedir.
Yapılan bilimsel çalışmalar; uyuyan kedi ve köpeklerin REM uykusuna ait olan; göz seğirmesi, dudak hareketleri ve seslendirme gibi davranışları sergilediklerini göstermiştir.
Kedi ve köpeklerin gördükleri rüyalar şu an için bir sır olsa da, tahminler; gerçek deneyimlerle bağlantılı olduğu yönünde.
Kedilerin gece ,özelikle biz yattıktan sonra, evde çılgınca koşması vahşi ve avcı bir türden geliyor olmaları ile ilgili. Çünkü vahşi doğadaki tüm kedigiller avlanmak için genelde geceyi tercih ederler. Her ne kadar evde avlayacak bir şey olmasa da bunu yaparlar.
Bu çılgınca koşuşturmanın bir başka sebebi de; gündüzlerini çoğunlukla uykuda geçirdikleri için geceleri yaşadıkları enerji patlamasıdır.
Bu davranış, evcil köpeklere yabani akrabalarından kalan genetik bir mirastır. Yabani köpekler, yemeklerinden artan fazlalıkları daha sonra yiyebilmek ve başka hayvanların yememesi için saklarlardı. Evcil köpeklerin bunu yapması içgüdüsel olduğu kadar biraz da oyun amaçlıdır.
Kanlı idrarın farklı sebepleri vardır. En çok karşılaşılanlar şunlardır; Pandora Sendromu, üretral tıkanıklık, diyabet, hipertiroidizm, hematüriye, kabızlık, mesane kanseri.
Kedi kumunda kan görülmesi ya da kum dışında bir yere idrar yapılması ile karşılaşılması halinde zaman kaybetmeden bir veterinere başvurmak en iyisidir.
Bir köpeği sevmek için en doğru zaman; köpeğin sakin olduğu, başının eğik, kulaklarının gevşemiş ve aşağıda olduğu zamandır.
Köpeğin bedenini küçültmesi ve itaatkar bir görüntüde olması, patronun siz olduğunu kabul ettiği anlamına gelir. Böyle olduğunda, köpeğe tüm sevginizi ve şefkatinizi verebilirsiniz.
Bir köpek; heyecanlı ya da gergin olduğunda, şımarık, gururlu bir duruş gösterdiğinde, kulaklarını dikip size direk baktığında daha dikkatli davranmak gerekir. Köpeğin bu hali alfa halidir ve sevgi göstermek için doğru zaman değildir.
Kediler, kendilerini yalayarak temizlemeleri sebebiyle, midelerinde biriken kıl yumaklarını çıkarmak için kusarlar. Bunun engellenmesi için malt ya da kedi çimi kullanılabilir.
Ancak kusmanın; yabancı cisim yutma, zehirlenme, bakteri, virüs veya parazitlere bağlı enfeksiyon, böbrek veya karaciğer yetmezliği, pankreatit gibi nedenleri de olabilir. Bu yüzden kusan kedinin mutlaka bir veterinere götürülmesi gerekir.
Yangın bölgesinden uzaklaştırın, yangın ve duman riski sebebiyle elle temas etmeyin.
Sıcak bir ortama alın. (Hava sıcak olsa da düşen vücut ısısı sebebiyle sıcak tutulması gerekir.)
Yanık bölgesini ılık suyla yıkayın. (İdeal sıcaklık 12-18 derecedir.)
Yanık kısmın üzerini kapatın. (Mümkünse steril bir bezi ıslatarak yanık yeri sarın.)
Hayvanın üzerini örtün. (Kıyafet, battaniye vs.)
Hareket etmesini engelleyin. (Kutu ya da kafes kullanabilirsiniz.)
Veterinere götürün. (Ulaşım sırasında sessiz, ışıksız ve stressiz bir ortam sağlayın.)
Yapılmaması Gerekenler
- Soğukta tutmayın
- Hayvanı yıkamayın.
- Yanık olan bölgeye herhangi bir ilaç, krem vs. sürmeyin.
KAYNAK: Uzman Veteriner Hekim Gökçe Coşkun
Twitter/ Instagram: @matvor