Evcil Hayvan Sahiplendiğinizde Kurtulmanız Gereken 10 Şey

Evcil Hayvan Sahiplendiğinizde Kurtulmanız Gereken 10 Şey

Bir kedi ya da köpek sahiplenmeye mi karar verdiniz? Kesinlikle harika bir karar. Yalnız öncesindeki evinizi ve yaşam tarzınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Çünkü evde sizin için aşırı sıradan olan bazı şeyler evcil dostunuzun zarar görmesine, hatta ölümüne bile sebep olabilir. En önemlileri burada okuyabilirsiniz. Evcil hayvan sahiplendiğinizde kurtulmanız gereken 10 şey için şimdi okumaya başlayın.

1- Zehirli Bitkiler

Kesinlikle harika görünüyorlar, belki mis gibi de kokuyorlar. Ancak bazı bitkiler hayvanlar için toksik özellikte olduğundan bunları yemeleri halinde zehirlenmeleri söz konusu olabilir. İçlerinde aloe vera ve devetabanı gibi çok sık rastlanan bitkiler de bulunduğundan, listeyi gözden geçirmenizi öneririm. Bitkilerinizden vazgeçemiyorsanız da en azından evcil hayvanınızın ulaşamayacağı korunaklı bir yerde tutabilirsiniz.

Kaktüs tarzı dikenli bitkiler de evcil dostunuzun canını yakabilir, onlara da ayrıca dikkat etmek gerekiyor.

Bitkiler için kullandığınız gübre de evcil hayvanlarınız için tehlike sebebidir. Gübre paketinin ulaşılamayacak bir yerde olduğundan emin olun.

2- Naftalin

Naftalin, kıyafetlerinize zarar verebilecek böceklere karşı koruyucu bir kimyasaldır ancak kediniz ya da köpeğiniz bunu yerse ölümcül derecede zarar görmesi muhtemeledir.

Naftalin; sindirim sistemi tahrişi, karaciğer, böbrek ve kan hücresi hasarı, beyin dokularının şişmesi, nöbetler, koma, solunum yolu hasarı (solunması halinde) gibi hastalıklara, yutulması halinde ölüme bile sebep olabilir. Naftalin gibi kimyasal ürün yerine doğal içerikli ürünler kullanmanız iyi bir çözüm olabilir.

3- Temizlik Malzemeleri

Hijyen ve hoş koku için kullandığınız kimyasal temizlik ürünleri ciddi yaralanmalara ve zehirlenmelere sebep olabilir. Özellikle çamaşır suyu, yutulması halinde solunum yollarında tahrişe sebep olabilir. Mide rahatsızlığı, salya akması, kusma veya ishal gibi belirtiler gördüğünüzde, zaman kaybetmeden veteriner desteği almanızı öneririm.

4- Fare Kapanları ve Böcek İlaçları

Bazı kemirgen öldürücü ilaçlar, bilinen bir panzehiri olmadığından tıbbi müdahalenin bile işe yaramadığı durumlara sebebiyet verebilir. Ayrıca fare kapanları pençe yaralanmalarına sebep olabilir. Bu tip haşere ve kemirgen önleyicileri koyduğunuz yerin evcil hayvanınızın ulaşamayacağı yerler olduğundan emin olmalısınız.

5- Portatif Isıtıcılar

Kışın son derece pratik sayılabilen bu tip ısıtıcılar, evcil hayvanların yanıklara maruz kalmasına ve yangın çıkarmasına sebebiyet verebilir. Eğer yine de bu tip cihazları kullanmanız gerekiyorsa evcil dostunuzu bu aletlerle aynı oramda yalnız bırakmayın.

6- Kablolar

Elektrik kabloları kemirilmesi halinde yangına sebebiyet verebilir. Elektronik eşya ya da internet kablolarında yüksek voltaj olmaz ancak onlar da kemirilmesi halinde onarım gerektirir. Bu sebeple kabloları ortalıktan kaldırmalı ya da koruyucu bir malzemeyle güvenli hale getirmelisiniz.

7- Yapıştırıcı Maddeler

Evde kolay ulaşılabilen yerdeki yapıştırıcı maddeler ambalajı parçalanarak çiğnenebilir. Yutulması halinde de boğazda ve karında şişerek boğulmaya ve ciddi başka hasarlara sebep olabilir. Bu tip maddeleri ulaşılamayacak yerlerde saklamanız en doğrusudur.

8- Piller

Pillerde güçlü asitler ve çok sayıda metal bulunur. Bazı ev aletlerinde ve özellikle kumanda gibi çoğunlukla ortalıkta bulunan pillerin ısırılması ya da yutulması; ağız, boğaz ve mide yanıklarına ayrıca nefes ve yutma zorluğuna sebep olabilir.

9- Çöp Kovaları

Çöp kovalarınızdan gelen bazı kokular evcil dostunuzun ilgisini çekebilir. Çöplerde bulunan; hayvanlar için zararlı olabilecek besin artıkları, kırık cam, porselen vs. parçaları, ağzı kesici boş konserve kutuları büyük tehlike arz eder. Sokak hayvanlarına da zarar vermemek için kırık parçaları sarılı şekilde atmanızı, konserve kutularının da ağız kısımlarını ezmenizi öneririm.

10- Elektronik Sigara

Elektronik sigaralarda bulunan sıvı ve yüksek seviyedeki nikotin, hayvanlar için son derece zararlıdır. Ayrıca elektronik sigaranın cam haznesi ve pillerin ısırılması ya da yutulması da ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Evinizde bu tip bir sigara varsa ortalıkta bırakmayarak kolaylıkla önlem alabilirsiniz.