
İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler
”İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler” başlıklı bir yazı okuyorsanız eğer… Demek ki o gün geldi… Kedilerin büyüsüne kapıldınız ve dediniz ki ”benim de bir kedim olsun”
O halde doğru yerdesiniz, çünkü bu yazıyı yıllar boyunca bir çok kediye kalıcı ve geçici yuva olmuş biri olarak tüm deneyimlerimi kaleme dökerek yazıyorum.
Tabi baktınız ki kedisiz hayatın tadı yok ve hayatınızın bundan sonrası bir kedinin sıcaklığı ve mırıltısı ile geçsin istiyorsunuz. ”Yalnızım, bana arkadaş olsun, çocuğum bir hayvanla büyüsün, bir tane kediyi sokaktan alıp kurtaralım” ve buna benzer başka sebepleriniz de olabilir.
”Hayatta bir kedi tarafından karşılanmaktan daha fazla insanın içini ısıtan çok az şey vardır.”
Tay Hohoff
Hayatınıza, evinize bir kedi almaya karar verdiğinizde öncelikle bir takım masraflar ve sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olmak, bunlara hazırlıklı olmak gerekir. Neticede bir canı sahiplenmek, onun her şeyi ile ilgilenmeyi gerektirir. Çünkü onun sizden başka kimsesi olmayacak, yemek yemek, su içmek, uyumak, oyun oynamak için huzurlu, güvenli bir yuvaya ve insana ihtiyaçları var.
Eğer kedi sahibi olmadan önce bu gizemli canlıları tanımak isterseniz, kediler hakkındaki bu yazıma bakabilirsiniz.
Müstakbel kedinize ihtiyacı olan keyifli, huzurlu, güvenli yuvayı vermek için işte yapmanız gerekenler;
- Öncelikle kediyi nereden sahipleneceğinize karar vermelisiniz.
- Evinizi kedi için güvenli hale getirmelisiniz.
- Kedinin öncelikli ihtiyaçları için bir alışveriş listesi hazırlamalısınız.
- İlk veteriner ziyaretini planlamalısınız.

Kediler insanları sahiplenir, çünkü kediler insanları işe yarayan evcil canlılar olarak görürler.
George Mikes
Kediyi Nereden Sahipleneceğim?
Kedilerle ilgili bilmeniz gereken en önemli şey, bir kediyi asla sahiplenemeyeceğinizdir. Çünkü kediler doğası gereği sahiplenilmez, sahiplenir. Yaşadığı evi, eşyaları hatta sizi bile.
İsterseniz biz buna sahiplenmek değil de ”evlat edinmek” diyelim. Kedi evlat edinmek istediğinizde bunun en güzel yolu, sokaktan almaktır. Barınaklar da birbirinden güzel kedilerle doludur. Hem bir barınaktan hayvan kurtarmak ve onun hayatını güzelleştirmek harika olmaz mı?
Yeni doğum yapmış ve sütten kesilmiş yavruları olan bir anne kedi bakan tanıdığınız varsa ondan almak da şahane bir çözüm olacaktır. Tabi ki sosyal medyada çok sayıda sahiplendirme sayfası var, onlara bakmak da isteyebilirsiniz.
Kedinizi hangi yolla evlat edinirseniz edinin, ona güzel de bir isim düşünmek işin en keyifli kısımlarından biridir her zaman. Kedilerle ilgili genel kanı; isimlerini duyduklarında bunu anladıkları ancak sadece canları isterse tepki verdikleri yönündedir.
Yani kısaca, ”kedinize seslendiğinizde işine gelirse bakar, yapacak daha iyi bir işi varsa pek oralı olmaz’‘ diyebiliriz.
Yine de kedinize bir isim vermek için şu sayfaya göz atabilirsiniz.
Evim Kedi İçin Hazır mı?
- Kediniz için evinizi güvenli bir hale getirmek en önemli kuraldır. Çünkü eğer özellikle yavru bir kedi evlat edinecekseniz, o minikliği ile bir yerlere girip saatlerce sanki hiç varolmamış gibi davranabilirler.
- Kediler yüksek yerlerde gezmekten ve orada buldukları her şeyi yere atmaktan çok hoşlanır. Dolayısıyla çıkabilecekleri yerlerde aşağı atıldığında kesici, delici bir cisme dönüşme ihtimali olan şeyleri ortadan kaldırmanız, kediniz ve evdeki diğer insanların güvenliği için iyi olacaktır.
- Yaşadığınız ev kaçıncı katta olursa olsun cam ve balkon için güvenlik önlemi almanız çok önemli. Çünkü kediler son derece meraklı canlılardır. Yüksek bir kattan düşmesi ya da alçak kattan sokağa kaçmasını engellemek için tedbir almalısınız.
- Kedinizi eve ilk getirdiğinizde mümkün olduğunca küçük bir alanda tutup zaman içinde diğer oda ve bölümlere geçmesine izin vermelisiniz.
- Kediniz eve ilk geldiğinde onu bıraktığınız yerin tamamını keşfetmek isteyecektir. Eve ve size alışana kadar ona zaman tanımalısınız.
- Kedinizi evin diğer kısımlarına alıştırana kadar mama, su ve kum kabını o kısımda tutmanız gerekecek. Sonrasında siz onları nereye bırakırsanız o muhteşem burunları sayesinde onu bulacaklardır.
- Evdeki tüm kabloları saklayın. Çünkü kediler kabloları ısırabilir, bu da elektrik çarpması gibi son derece üzücü bir duruma sebep olabilir.
- Evdeki çiçekleri kedinin ulaşamayacağı bir yere taşıyın. Hem toprakları ve yaprakları ile oynayıp çiçeklerinizi taciz edebilirler hem de bazı dikenli ya da zehirli çiçekler kedinize zarar verebilir.
- Evinizde bir şömine varsa kedinizin bacaya tırmanma ihtimali olduğundan bunu da kapatmanız gerekir.

Kedim İçin Alışveriş Listesi
- Mama (yavru kedi ise kitten mama ve konserve)
- Mama ve su kabı
- Tuvalet kabı (tercihen kapalı)
- Kum paspası
- Kedi kumu (mutlaka topaklanan kum tercih edin, kristal kumlar kanserojendir)
- Taşıma çantası
- Tırmalama tahtası
- Oyuncak
- Tarama fırçası ve tırnak makası
- Malt ya da kedi çimi
Kedi için asla satın almamanız gereken 2 şey; kedi yatağı ve tasmadır. Kediler onlara aldığınız yataklar dışında her yerde yatarlar ve asla tasma takılmasından hoşlanmazlar. Ayrıca kedilerin işitme duyuları insanlara göre onlarca kat daha fazla olduğundan, bizler için çok da yüksek sayılmayacak olan tasmaların içindeki küçük zillerin sesini çok yüksek duyarlar.
Kediler içgüdüsel olarak tırmalama ihtiyacı hissederler. Sokakta ağaçlara yaptıkları bu hareketi evdeki koltuklara yapmalarının önüne geçmek için kedinize mutlaka tırmalama tahtası almalısınız.
Kediler bulabildikleri her şeyle oynayabilirler. Bazen siz bir servet harcayıp bir sürü oyuncak alırsınız ama onlar buruşturup yere attığınız bir kağıt parçası ile daha fazla zaman geçirirler. O yüzden alacağınız oyuncakların basit ve ucuz olmasına dikkat etmelisiniz. Hatta isterseniz kendiniz de yapabilirsiniz.
Kediler zamanlarının büyük bir bölümünü kendilerini temizleyerek geçirirler, bunu yaparken de tüylerini yutarlar. Eğer kedinize malt yedirirseniz, yuttukları tüylerin sindirim sistemlerine zarar vermeden dışkı yoluyla atılmasını sağlamış olursunuz. Kedi çimi de, kedinizin midesinde bir rahatsızlık hissetmesi halinde kendisini kusturarak rahatlamasını sağlayacaktır.

Kedim İçin En İdeal Beslenme Nasıl Olmalı?
Kedinizi mümkün olan en kaliteli mamayla beslemeniz ilerleyen yaşlarda oluşabilecek türlü hastalıkların önüne geçecektir. Kediler 1 yaşına gelene kadar mama kaplarında mama bulundurmanız iyi olur ancak 1 yaşına geldiğinde artık öğün beslemeye geçebilirsiniz. Sabah ve akşam kedinizin ağırlığına uygun olarak mama paketlerinde yazan ölçekte mama vermeniz gerekir.
Yavru kedilere 1 yaşına kadar süt verebilirsiniz ancak kedilerin laktoz hassasiyeti yüksek olabileceğinden laktozsuz süt vermenizi tavsiye ederim.
Kedi barınağı gönüllüsü, kedi blog yazarı ve ”Cat in the Box”ın kurucusu Dawn LaFontaine, “Tüm memeliler anne sütünü sindirebilme yeteneğiyle doğarlar çünkü vücutları laktoz proteinini parçalayan enzim salgılar. Ancak yavru kedi sütten kesildikten sonra bağırsakları bu enzimi üretmeyi durdurur.” diyor. Kedinizi sütle beslemek mide rahatsızlığına, kusmaya ve ishale neden olabilir.
Ayrıca yan gıda olarak, yoğurt ve peynir de kedinizin gelişim sürecinde kemiklerinin güçlenmesi için bir hayli iyi olacaktır. Konserve mamalar çok sık tüketildiğinde diş sorunlarına sebep olabilir. Bu yüzden konserve mama yerine light ton balığı vermeniz iyi bir alternatif olacaktır. Ayrıca yemek pişirmek için aldığınız; kırmızı et, beyaz et ve balık etini yağsız, tuzsuz haşlayıp soğutarak yedirebilirsiniz. Ama kesinlikle yemek artıkları vermeyin. Çünkü normal yemeklerdeki yağ-tuz oranı ile içeriğinde kullandığınız domates, soğan gibi gıdalar kediniz için son derece zararlıdır.
Tabi ki tatlı ve şekerli gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız. Bu tip yiyecekler ileri yaşlarda; obeziteye, diş problemlerine, şeker hastalığına, dolayısıyla da körlüğe sebep olabilecektir.
Kedinizin su kabını her gün taze su ile dolu tutmalısınız. Kedinize musluk suyu vermeyin, mutlaka içme suyu kullanın.
Kaliteli Bir Mamanın Faydaları Nelerdir?
- Besin değeri yüksek ve dengeli bir beslenme için uygundur.
- Kedinizin derisinin daha sağlıklı, tüylerinin daha parlak olmasını sağlar.
- Sindirimi kolaydır.
- Kemik yapısının, kaslarının ve eklemlerinin daha güçlü, daha sağlıklı olmasına yardım eder.
- Organizmanın ihtiyacı olan vitamin ve mineralleleri içerir.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Kedilerin beslenmesi hakkında daha detaylı bilgi isterseniz bu yazıma da bakabilirsiniz.

Kedilerde Tuvalet Alışkanlığı Nasıldır?
Kediler tuvaletlerini kuma yapmayı, üzerini kapatmayı ve tuvalet sonrası kendilerini temizlemeyi annelerinden öğrenirler. Eğer annesi ile yeterince zaman geçirmişse, eve getirdiğinizde uygun bir yere koyacağınız kumu bulup tuvalet ihtiyacını orada giderecektir. Ancak eğer (nadiren de olsa mümkün) evin başka bir yerine çiş ya da kaka yapmışsa – ki yeni ortam stres yarattığı için ilk gün bunun olması beklenebilir- bu durumda kedinizin kokusunu tanıyıp kuma yapması gerektiğini anlaması için çiş ya da kakasını kumuna koyabilir sonrasında da kedinizi bu kuma bırakabilirsiniz.
Kediler son derece temiz ve titiz hayvanlardır. Kumlarını düzenli olarak temizlemeniz çok önemlidir. Tuvaletleri pis olduğunda kedinizin tepki olarak evin başka yerlerini pisletme ihtimali olabileceğinden kum temizliğine özen göstermeniz gerekir. İsterseniz işiniz gereği kral/kraliçe gibi bir konumunuz olsun eve geldiğinizde kedinizin kumunu temizlemek en birinci vazifenizdir.
Unutmayın, kediler sizin onlara hizmet için var olduğunuzu düşünen enteresan canlılardır.
Kedi Temizliği ve Bakımı
Kediler asla yıkanmaz. Zaten dillerinin pürüzlü yapısı ve ağız salyaları onların temizliğini mükemmel bir şekilde yerine getirecektir. Sizin yapmanız gereken en önemli şey; küçüklüğünden itibaren tarama ve tırnaklarını kesme konusunda onu alıştırmak olacaktır. Bazı kediler taranmaya bayılırken bazıları bundan çok hoşlanmaz. Kedinizi düzenli olarak tararsanız tüylerinin daha az dökülmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Kedinizi küçüklüğünden itibaren taranmaya alıştırmanız evinizin daha temiz kalmasını ve kedinizin tüylerinin daha güzel olmasını sağlar. Tarama fırçasına alternatif olarak eldiven şeklindeki tarama aparatlarını kullanıp sever gibi yaparak da ölü tüylerinden arınmalarını sağlayabilirsiniz.
Sokakta yaşayan kedilerin bir yerlere tutunmak ve kendini korumak için tırnaklarına ihtiyacı vardır ancak evde bakılan kedilerin tırnaklarının belli aralıklarla kesilmesi gerekir. Hem eşyalara hem de evde başka kedi varsa ona zarar vermemesi için kedinizin tırnaklarını kesmenizi öneririm. Ancak bunu veterinere ya da pet kuaföre yaptırmak tamamen size kalmış. Bence son derece basit olan bu işlemin en önemli kısmı, tırnakların belli bir uzunluğa gelmesini beklemek ve sadece ucunun kesilmesine dikkat etmek. Daha detaylı bir tırnak kesimi için buraya bakabilirsiniz.
Kedilerde en çok rastlanan sorun göz akıntısıdır. Aslında çok basit çözümlerle kısa zamanda halledilebilecek bu sorun, müdahale edilmemesi halinde körlüğe sebep olabilecek kadar da ciddi bir şeydir. Özellikle yavru kedilerde çok sık rastlanan göz akıntısı için basit solüsyonlara ya da serum fizyolojik çözeltisine (izotonik) başvurabilirsiniz. İlaç tedavisinden önce, demlenmiş ılık çay poşeti ile pansuman yaparak kedinin gözünü rahatlatabilirsiniz. Kedinin buna izin vermemesi halinde en iyi çözüm ensesinden tutmaktır, bu şekilde kedimiz hareketsiz kalacak ve siz de rahatlıkla tedavisini yapabileceksiniz.

Kediniz İçin Veteriner Ziyareti Planlayın
Bir gün eve minik bir kedi ile girdiğinizde hayatınız bir daha eskisi gibi olmayacaktır. Kediler özenli bir bakımla ortalama 15-16 yıl kadar yaşayabilirler. Hayatımıza bir kedi aldığımızda orada mümkün olan en uzun süre kalmasını isteriz. Bu yüzden de sağlığını, bakımını, beslenmesine dikkat etmemiz gerekir. İlk geldiği günden itibaren veteriner ziyaretleri rutinimiz olmak zorundadır. Belli başlı kritik aşıları düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Bunlar dışında kalan ve periyodik olarak yapılması gereken iç dış parazit ilaçlarını evde kendiniz de uygulayabilirsiniz.
Aşılar dışındaki muhtemel sağlık problemleri için de bir çok sigorta şirketinin uygulamaya başladığı pet sigortası hakkında detaylı bilgi almak isterseniz, buraya göz atabilirsiniz.
Yavru Bir Kedinin Aşı Takvimi
HAFTA | AŞILAR |
6. Hafta | İç-dış parazit uygulaması |
7. Hafta | Karma aşı (1. doz uygulaması) |
8. Hafta | Lösemi aşısı (1. doz) |
9. Hafta | Karma aşı (2. doz uygulaması) |
10. Hafta | Lösemi aşısı (2. doz) |
12. Hafta | Kuduz aşısı |
Kedilerde Kızgınlık Dönemi ve Kısırlaştırma Ameliyatı
Doğaları gereği kedilerde aşk ve aile kavramı yoktur. Sadece içgüdüsel olarak üreme ihtiyacı ile çiftleşirler. Bu nedenle kendi yavruları ile çiftleşebilir, yavruları sütten kesildiğinde onları koruyup kollamayı bırakırlar. Kedilerin kısırlaştırılmaları hem fazla popülasyonun önlenmesi hem de sağlık açısından gereklidir. Kedinizin cinsiyeti ne olursa olsun kızgınlık belirtileri göstermeye başladığında, belirtilerin geçmesini beklemeli ve yeniden başlamadan kısırlaştırma ameliyatı yaptırmanız gerekir. Kızgınlık döneminin geçmesi 1 hafta, 10 gün civarındadır. Dişi ve erkek kedilerin cinsel olgunluğa erişmesi farklı zamanlarda olabilmektedir. Çoğunlukla mevsim ve beslenme tarzları bu olgunluğu belirler. Bazen de karşı cinsten bir kedi görmeleri bu durumu hızlandırabilmekte olup tahmini 6 ay civarında belirtilerin başlaması beklenen bir şeydir.
Kediniz kızgınlık dönemi yaşarken her zamankinden daha fazla sevgi ve ilgi ihtiyacı duyar. Miyavlama sesleri farklılaşır. Evde -kısır da olsa- başka kedi varsa ona karşı da farklı davranışlar göstermeye başlayabilirler.
Kısırlaştırma sonrası erkek kedilerin su içme alışkanlığı azalabilir. Bu da ileriki yaşlarda böbrek sorunlarına sebep olabilir. Kısırlaştırma ameliyatı sonrası kedinizi gözlemlemeli ve su tüketiminde azalma varsa biberon, enjektör benzeri bir şeyle düzenli su içmesini sağlamalısınız.
Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları
- Meme, rahim ve yumurtalık kanseri riski azalır.
- Testis kanseri riski önlenir.
- Prostat riski ortadan kalkar.
- Kısırlaştırma, kedilerin daha sağlıklı ve uzun yaşamasını sağlar.
- Erkek kedilerin işaret bırakma alışkanlığı sona erer.
Son olarak size, yeni hayatınızda kedinizle birlikte bol mırıltılı ve bol gurultulu günler dilerim.
[…] henüz kedili hayata geçmediyseniz ve bir kedi evlat edinmeyi düşünmeye başladıysanız, bu yazıma da göz atmak […]
[…] kedi evlat edindiğinizde onun hakkında daha fazla şey öğrenmeye çalışırsınız. Mesela kaç yıl yaşayacağını ya […]
[…] sistemlerinin zayıf olması sebebiyle yavru kedilerde görünme oranı daha yüksektir. Yavru kedilerde oluşan grip, göz ülseri gibi bir hastalığa […]
[…] Kez Kedi Sahipleneceklere […]
[…] Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler” isimli yazımı yakın zaman önce yazmıştım. Dilerseniz buradan okuyabilirsiniz. Bu blog kedi ve köpekler hakkında olduğu için şimdi de, ilk kez köpek […]
[…] İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler […]
[…] İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler […]
[…] İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler […]
[…] İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler […]
[…] İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler […]
[…] İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler […]