kedi köpek kısırlaştırma

Kedi ve Köpekler Kısırlaştırılmalı mı?

Kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması çok tartışmalı bir konudur. Evde ya da sokakta baktığımız hayvanlar kısırlaştırılmalı mı, yoksa onları kısırlaştırarak doğalarını mı bozuyoruz?

Uzun yıllar önce baktığım erkek kedim kızgınlığa girince onu kısırlaştırmadan hayatına devam edebilmesi için çok çaba harcadım. Çünkü pek çok insan gibi ben de; insan olmanın bizi başka canlılardan üstün kılmadığını, bu sebeple hiçbir canlının doğasını bozmaya hakkım olmadığını düşünüyordum. Sözünü ettiğim süreç yaklaşık 1,5 ay sürdü ve o zaman içinde hangi veterinerle konuşsam aynı cevabı aldım. Çünkü eğer kısırlaştırmazsam çiftleşmesine izin vermeliydim ama bunun da başka sonuçları olacaktı. Çünkü eve alarak zaten doğasını bozmuştum, bu yüzden kısırlaştırmak en iyi çözümdü, çünkü ona da yazıktı, bana da…

Hayvanların kısırlaştırılmasına karşı olan, özellikle dişi olanların annelik duygusu yaşaması(kedi ve köpeklerdeki annelik güdüsü insandakinden oldukça farklıdır) gerektiğine inanan son derece iyi niyetli insanlar için bu konu hakkında bilimsel argümanlar içeren bu yazıyı yazarak kedi ve köpekleri için en doğru kararı vermelerini umuyorum.

kedi kısırlaştırma

Öncelikle tamamiyle şahsi fikrim olarak şunu söylüyorum; sokaklarda ya da ormanlarda kontrolsüz şekilde çoğalan kedi ve köpeklere güvenli bir hayat veremediğimiz sürece dünyaya gelmemeleri daha doğru geliyor bana. Açlık, soğuk, hastalık, kural tanımayan araç sürücüleri ve yazarken bile içimi acıtan psikopat ruhlu insanlar(!), sokaklardan toplanıp barınaklarda ötanazi uygulanması gibi sayısız tehdite maruz kalmamaları için doğmalarına engel olmaktan başka çaremiz yok maalesef.

İnsanlara oranla; kediler 45 kat, köpekler ise 15 kat daha üretkendir. Yapılan araştırmalar; kısırlaştırılmamış bir köpek ve ondan doğacak yavruların sayısının yılda 11 binden fazla olacağını, kısırlaştırılmamış bir kedi ve yavrularının yaşamları boyunca 60 binin üzerinde bir sayıya ulaşabileceğini söylüyor. Doğan her kedi ve köpeğe yuva bulabilmek en büyük hayalimiz elbette ama bu kadar çok sayıda hayvana yuva bulmak hayalin de ötesinde bir imkansızlık anlamına geliyor.

Şimdi bir de kısırlaştırmanın neden gerekli olduğuna, sağlık açısından faydalarına, zararlarına ve sonuçlarına bakalım.

Kısırlaştırma Neden Gereklidir?

  • Kızgınlık güdüsü olan kedi ve köpekler aşırı huzursuz ve saldırgan davranışlar gösterebilir.
  • Çiftleşme içgüdüsü ile evden kaçma ve diğer kedi ve köpeklerle kavga etme ihtimali vardır. Bu durum yaralanma ve bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimalini ortaya çıkarabilir.
  • Kontrolsüz şekilde çoğalan hayvanların bakımı son derece maliyetlidir. Kısırlaştırma operasyonları ise bu maliyetlere göre çok daha minimum tutarlardadır.
  • Sokaklarda ve ormanlarda yaşayan hayvanların kısırlaştırılması halinde yeni doğumlar önlenebileceğinden hali hazırda yaşamakta olan hayvanlara daha iyi bir yaşam sağlanması mümkündür.
köpek kısırlaştırma

Kedi ve Köpekleri Kısırlaştırmanın Faydaları Nelerdir?

Evcil hayvanların kısırlaştırılmasının tıbbi ve davranışsal olarak çok sayıda faydası bulunmaktadır. Kısırlaştırma ayrıca, kedi ve köpeklerin yaşam süresinin uzamasına fayda sağlar.

  • Banfield Pet Hospitals’ın 2013 yılında, 2.2 milyon köpek ve 460.000 kediden oluşan bir veri tabanına dayanarak açıkladığı araştırma sonuçlarına göre; kısırlaştırılmış erkek köpeklerin %18, kısırlaştırılmış dişi köpeklerin %23, kısırlaştırılmış dişi kedilerin %39, kısırlaştırılmış erkek kedilerin ise %62 daha uzun yaşadığı sonucuna varılmıştır.
  • Kısırlaştırma; dişi köpeklerin %50’sinde, kedilerin %90’ında oluşabilecek kötü huylu tümörlerin engellenmesini sağlar.
  • Erkek kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması; testis kanseri riskini büyük oranda önlerken, fıtık ve prostat riskini düşürür.
  • Dişi kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması; meme kanseri riskini düşürürken, rahim ve yumurtalık kanseri riskini tamamen ortadan kaldırır.
  • Kısırlaştırılma sonrası oluşan hormonal değişiklikler sebebiyle, büyük oranda saldırganlık davranışlarında azalma yaşanır. Ancak yine de kısırlaştırma sonrası davranış değişikliği olacağının bir garantisi yoktur. Kısırlaştırmanın etkileri; hayvanın kişiliğine, fizyolojisine, geçmiş dönem alışkanlıklarına ve yaşam tecrübelerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
  • Kısırlaştırma ile özellikle evde bakılan erkek kedilerin koku bırakmaları önlenir.
  • Kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması, evcil hayvanların çiftleşme dürtüsüyle evden kaçmasını, diğer kedi ve köpeklerle kavga etmesini, dolayısıyla yaralanma ve hastalık kapma olasılığını azaltır.
  • Kısırlaştırma yoluyla, kedilerde oluşabilecek AIDS ve lösemi gibi ölümcül hastalıklara yakalanma riski düşer.
  • Özellike sokak hayvanlarının kısırlaştırılması sayesinde; trafik kazası, hastalık, insan (!) kaynaklı meydana gelen şiddet ve istismar olayları azalır.

Kedi ve Köpeklerin Kısırlaştırılmasının Zararı Var mıdır?

  • Kısırlaştırma sonrası ortaya çıkan hormonal değişikliğe ve enerji ihtiyacının %50 azalmasına bağlı olarak metabolizma hızı düşer. Bunun sonucu olarak da kilo artışı yaşanabilir. Aşırı kilo alımının önüne geçmek için de kısırlaştırma operasyonun hemen sonrasında yağ ve kalori bakımından düşük olan steril mamaya geçiş yapılması gerekir.
  • Kısırlaştırma ameliyatları veterinerlerin en fazla yaptıkları operasyonlardır. Ameliyata bağlı olarak uygulanan anestezi ve ağrı kesici sayesinde operasyonlar acısız bir şekilde tamamlanır. Ayrıca hayvanlar bir kaç gün içinde normal aktivitelerine dönerler. Operasyon kararı verildikten sonraki süreçte en önemli olan şey; güvenilir bir veteriner hekimden destek alınmasıdır. (Hayvanın yaşı, kilosu ve sağlık durumuna göre veteriner tarafından karar verilmelidir.)
  • Kısırlaştırıldıktan sonra özellikle erkek kedilerin su tüketiminin azaldığı bilinmektedir. Bu da ileriki yaşlarda böbrek hastalıklarına sebep olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için su tüketme alışkanlığı gözlemlenmeli ve daha fazla su içmesi sağlanmalıdır.

İlk kez bir kedi ya da köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki yazılarım da size yol gösterici olacaktır.

İlk Kez Kedi Sahipleneceklere Tavsiyeler

İlk Kez Köpek Sahipleneceklere Tavsiyeler