
Kediler İçin En İdeal Beslenme Nasıl Olmalı?
Kediler için en ideal beslenme nasıl olmalı? Kediler için beslenme neden bu kadar önemli? Çünkü eğer bir kediniz varsa, bilirsiniz. Bizler, kedilerimizi çok severiz ve onlar için inşa ettiğimiz hayatta; kedilerimize iyi bakmaya, onlar için özgür ve konforlu yaşam alanları yaratmaya çalışırız. Elbette ki, kedilerimizin diğer tüm ihtiyaçlarıyla beraber beslenmelerini de fazlasıyla önemseriz. Bunun için elimizden geldiğince taze, lezzetli ve sağlıklı öğünler vermeye çalışırız.
Onlar bizim evlatlarımız, bizler istiyoruz ki kedilerimiz uzun yaşasın ve bu süre içinde hastalıklardan uzak olsunlar. Kiloları normal, dişleri ve tüyleri sağlıklı olsun. Yedikleri mama onları rahatsız etmesin, ilerleyen yaşlarda sağlıklarını tehdit eden bir şeye sebebiyet vermesin.
Her şeyden önce; kedimiz için belirlediğimiz beslenme programında; ırkına, yaşına, kilosuna, cinsiyetine, sağlık durumuna, bebeklik, yetişkinlik ve kısırlık durumuna göre seçim yapıyor olmalıyız.
Bu anlamda piyasada pek çok mama markası ve çeşidi bulmak mümkün. Ürünlerin reklamlarına bakarsak hepsi aynı şeyleri söylüyor oysaki. Bu durumda kedimiz için en gerekli ve sağlıklı mama nasıl olmalıdır? Belki de bu soruya yoğunlaşmamız daha doğru olacaktır.
En İdeal Kedi Maması Nasıl Olmalı?
- Doyurucu olmalı.
- Besin değeri yüksek olmalı.
- İçeriği bakımından dengeli olmalı.
- Enerji verici olmalı.
- Ağız ve diş sağlığına zarar vermemeli.
- Kilo dengesini korumaya yardımcı olmalı.
- Cilt ve tüy sağlığını arttırıcı olmalı.

Mama İçeriği Nasıl Olmalı?
Kedimizin alerjik bir durumu, sindirim ya da üriner bir sağlık sorunu, diş bakımıyla ilgili özel bir durumu varsa bu tip durumlar için özel olarak üretilmiş mamaları tercih etmemiz gerekiyor. Ancak normal beslenmeden söz ediyorsak; protein, karbonhidrat, su, mineral ve vitamin bakımımdan zengin ayrıca bir takım yağ asitlerini içeren mama tercihi yapmamız gerekir.
Daha detaylı bilgi almak isterseniz buradan inceleyebilirsiniz.
Protein
Sağlıklı bir gıdada; en az %25 oranında protein bulunmalıdır. Burada etin kaynağının güvenilir olması da son derece önemli. Özellikle; tavuk, hindi, kuzu, somon, ton balığı, tavuk karaciğeri ve kalp gibi organlarda bulunan taurin adlı madde, önemli bir aminoasittir. Biz insanların vücutları bu maddeyi üretebilirken kedilerde bu gerçekleşmez. Dolayısıyla beslenme kaynakları aracılığı ile kedilerimizin bu maddeyi alması gerekir. Taurin eksikliği, kedilerde körlüğe ve kalp hastalıklarına zemin hazırlayabilir.
Karbonhidrat
Elbette ki kediler etobur canlılardır ancak karbonhidrata da ihtiyaçları vardır. Genellikle mama içeriklerinde dolgu maddesi olarak yer alan; mısır, pişmemiş soya fasulyesi ve buğday türü tahıllar kediniz için gerekli ve sağlıklı değildir. Ayrıca bazı karbonhidrat içeren gıdalar sindirim problemlerine ve alerjik sorunlara neden olabilir. Bu sebeple patates ve bezelye gibi gıdalardaki karbonhidrat kediniz için daha sağlıklı olacaktır.
Yağ Asitleri
Bazı kedi sahipleri yağın obeziteye sebep olabileceğini düşünür ve bu sebeple daha az yağ içeren besin maddelerine yönelir. Ancak kedilerin %20 ile %24 arasında yağ oranına sahip yiyecekler yemesi gerekir. Bu sebeple içeriğinde tavuk yağı bulunan gıdalardan tercih etmek gerekir. Elbette ”iyi yağlar” olarak adlandırabileceğimiz Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de kediniz için son derece faydalıdır. Yağ asitleri, bir kedinin vücut ısısını korumasına, enerji ihtiyacını karşılamasına ve A, D, E, K gibi vitaminlerin emilmesine yardımcı olur.
Su
Kediler çok fazla su içme alışkanlığı olan canlılar değildir. Özellikle erkek kediler kısırlaştırma sonrası çok daha az su tüketmeye başlar. Bu durum da kedinizin ilerleyen yaşlarda idrar yolları enfeksiyonu ve böbrek yetmezliği gibi bir takım hastalıklar yaşamasına sebep olabilir. Su, her canlı gibi kediler için de ciddi öneme sahiptir. Kedinizin su ihtiyacını -çok sık olmayacak şekilde- yüksek nem içeren yaş mama ile karşılayabilirsiniz. İdeal bir yaş mama; %78 ile %82 aralığında su içermelidir. Ayrıca kedinizin su kabının her zaman temiz olmasına özen göstermeli ve içinde taze su bulunduğuna emin olmalısınız.
Vitaminler
Vitaminlerle ilgili bilinmesi gereken en önemli şey; doğru oranda kullanılmasıdır. Çoğu vitamin, mamanın hammaddesi ile sentezlenir. Kediniz için kullandığınız mamanın besin değerinin yüksek olması bu sebeple daha büyük önem kazanır.
A Vitamini | Güçlü bir bağışıklık sistemi ve sağlıklı görme için önemlidir. Mutlaka veteriner tavsiyesi ile verilmelidir. |
D Vitamini | Kalsiyum ve fosforu dengelemek için hayati önem taşır. Kemiklerin, sinirlerin ve kasların düzgün çalışmasına yardımcı olur. |
B1 Vitamini (Tiamin) | Büyüme ve sinir uyarı sistemi için gereklidir. |
B2 Vitamini (Riboflavin) | Vücuda enerji üretmek için; karbonhidrat, protein ve yağların parçalanmasına yardımcı olur. Vücut tarafından oksijenin kullanılmasını sağlar. Deri ve tüy kalitesinin artmasına katkı sağlar. |
Vitamin B3 (Niasin) | Kedinizin sinir sistemi ve gastrointestinal fonksiyonlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca cilt sağlığı için de önemlidir. |
Vitamin B6 (Piridoksin) | Sağlıklı bir bağışıklık sistemine katkı sağlar, kırmızı kan hücresi için önemlidir. Protein tüketiminin seviyesine göre B6 vitaminine ihtiyaç vardır. |
Mineraller
Tüm memeliler için hayati önem taşıyan mineraller; enzim oluşmasına, pH dengesine, besin kullanımına ve oksijen taşınmasına fayda sağlar. Vücuda alınan organik maddelerin vücut tarafından emilmesini kolaylaştırır.
Demir | Karaciğer, yağsız et, balık, kepekli tahıl ve baklagillerde bulunur. | Hastalıklar ve parazitler demir eksikliğine sebep olur. Demir eksikliği kedinizin zayıflamasına ve anemiye sebep olur. |
Kalsiyum | Süt ürünlerinde, yumurta, kemik ve baklagillerde bulunur. | Kalsiyum eksikliği; kemiklerin yumuşak ve kırılgan hale gelmesine, dolayısıyla raşitizme sebep olur. |
Magnezyum | Çiğ buğday tohumu, kepekli tahıllar, soya fasulyesi, süt ve balıkta bulunur. | Magnezyum eksikliği sonucunda kedinizde, kas titremesi ve güçsüzlük meydana gelebilir. |
Sodyum | Kedinizin normal büyüme ve gelişim göstermesi için; kuru mamalarda %0,2 oranında sodyum içermesi gerekir. | %0,2’den daha fazla sodyum içeren kedi mamaları su tüketimini arttırabilir ancak sodyum fazlası idrar yoluyla vücuttan atılır. |
Klorür | Vücudun alkali dengesini korumaya ve proteinin sindirilmesine yardımcı hidroklorik asit üretimine katkıda bulunur. | Kedi mamalarında %0,3 oranında klorür bulunması gerekir. |

Kedinizin için en iyi beslenme yöntemini ararken, eğer yapıyorsanız, kendi yediğiniz yemeklerden vermeyi bir an önce bırakmalısınız. Çünkü, insan yiyecekleri kalori bakımından oldukça yüksektir. Ayrıca kedilerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerine de sahip değildir. Dolayısıyla kediniz için oluşturduğunuz beslenme alışkanlıklarını özenle uygulamalısınız.
Örneğin, kedilerin yavru ya da yetişkin dönemlerinde süt içebileceği fikri tamamen yanlıştır. Çünkü kediler anne sütü dışında bir sütü içmekte zorlanırlar. Bu bilgiyi, anne sütünden kesilmiş olan kedilerin laktoz sindirme yeteneğini tamamen kaybettiği bilgisi ile tamamlamak isterim.
Aynı zamanda bizler için faydalı ya da keyifli diye adlandırılabilecek bazı yiyecekler kediler için zehirlidir. Bunlar; soğan-sarımsak, çikolata, çay, kahve, enerji içecekleri, alkol, çiğ yumurta, çiğ et, çiğ balık, üzüm ve kuru üzümdür. Kediniz bu yiyeceklerden yemiş ve garip davranışlar göstermeye başlamışsa hiç vakit kaybetmeden bir veteriner hekime danışmanızı öneririm.
Eğer kedinizin beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye karar verirseniz, bunu bir anda yapmaktansa, bir haftalık bir süreye yayarak kademeli şekilde yapmanız son derece önemlidir. Kediler, doğaları gereği bir şeye alıştıklarında bunun değişmesi üzülmelerinde sebep olur. Taşınmak, başka bir aile tarafından sahiplenilmek, yaşadıkları alanda belirgin dekorasyon değişiklikleri de buna dahildir.
Piyasada besin değerleri ve içerikleri ile birbirinden çok farklı mamalar bulunmaktadır. Doğru mama seçimi için; kedinizin ırkı, yaşı, kilosu ve sağlık durumu son derece önemlidir. Kediniz için en uygun mamayı seçerken veteriner hekiminizden destek almanızı öneririm.
Bu yazımı son haline getirmemde inanılmaz katkı sağlayan çok sevgili veteriner hekimimiz Bülent Uçar Bey’e çok teşekkür ederim.
[…] beslenmesi hakkında daha detaylı bilgi isterseniz bu yazıma da […]
Kediler için en ideal besin çiğ balıktır, yavrulara süt verilebilir.. bunların verilmemesini söleyenler mama üreticileri ve veterinerlerdir.
Meltem Hanım merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim.
Süt laktoz dolayısıyla kediler için çok rahatsız edici bir besin. Yazımda detaylı şekilde açıkladığımı düşünüyorum.
Bu yazımı çok sayıda yabancı kaynaktan yararlanarak yazdım, tamamladıktan sonra bilgisine son derece güvendiğim bir veterinerden yorum aldım. Ayrıca herhangi bir mama markasının reklamını yapmadığımı da görmüşsünüzdür.
Saygılarımla
[…] Kediler İçin En İdeal Beslenme Nasıl Olmalı? […]
[…] Kediler İçin En İdeal Beslenme Nasıl Olmalı? […]
[…] Kediler İçin En İdeal Beslenme Nasıl Olmalı? […]