
Kedilerin Miyavları Ne Anlama Geliyor?
Siz de kedilerin konuştuğunu düşünenlerden misiniz? Ben kesinlikle öyle düşünüyorum. Sadece bizim bilmediğimiz bir dilde konuştukları fikrindeyim. Aslında kediler miyav dilinde bazı kalıplar kullanıyor ve söylemeye çalıştıkları bir kaç şey var. İşte şimdi bu yazıda, kedilerin miyavları ne anlama geliyor onu okuyacaksınız.
Kedilerin çıkardığı sesler hiçbir zaman tam olarak tercüme edilemese de bilim insanları bu konuda araştırma çalışmaları yapmaya devam ediyorlar. Son olarak 2020 yılında İtalya Milano Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ile kedilerin çıkardığı seslerin ne anlama geldiği hakkında daha fazla bilgiye sahip olabileceğiz.
Davranış bilimciler; miyavlamanın yavru kedilere özgü olduğunu, yavruların sadece annelerine miyavladığını, bu şekilde bakıma ihtiyaçları bulunduğunu ve yemek isteklerini söylediklerini belirtiyorlar. Yani aslında insanlar olmasa yavru kediler büyüyecek ve miyavlamayı bırakacaklar. Sadece bizimle iletişim kurmak için kullandıkları miyavlar, çoğunlukla bir şeyler istemek için kullanılıyor. Yetişkin kediler, bazen de; bizi selamlamak, memnuniyetsiz ya da endişeli olduklarını belirtmek için miyavlıyorlar.
Bazı kedilerin miyavlamaması da sıradışı bir durum değildir. Bu durum kedinin ırkından ya da yavru miyavlamalarını öğrenemeden annesinden ayrılmış olmasından kaynaklanabilir.
Kedilerin Miyavlamasının Yaygın Nedenleri
Merhaba ya da Hoşgeldin Miyavı
Cat Behavior Alliance‘de sertifikalı Kedi Davranış Uzmanı olan Linda Hall eve geldiğimizde kedimizin miyavlarla bizi karşılamasının ”merhaba” ve ”hoş geldin” manasına geldiğini söylüyor. Bu miyavlara çoğu zaman tüm vücutlarıyla bacaklarımıza sürtünmeleri de eklenebiliyor.
Benimle İlgilen Miyavı
Siz bakmayın ”kediler bizi umursamıyor” diyenlere. Eğer bir kedi ile yaşıyorsak bir süre sonra aramızda bir bağ oluşuyor. En cool tavırlı kedi bile dikkatimizi çekmek ve bizimle iletişim kurmak için bir şeyler yapmaya başlıyor. Bir kedinin ilgi için miyavlamasına eğik bir kafa eşlik eder ve karşılık olarak onlara dokunmamıza izin verirler. Benim severken ısıran gudubet ötesi Kiwi kızım bile bazen bunu yapıyor.
Sadece Sohbet Miyavı
Chartreux ve İran kedisi son derece sessiz, Siyam kedilerinin diğerlerine göre fazlaca konuşkan olduğu biliniyor. Siyam’lar özel bir sebep olmadan da miyavlayabiliyorlar.

Protesto Miyavı
Kedilerin miyav repertuvarında şikayet amaçlı miyavlamalar da vardır. Kediler, istediklerini alamadıklarında ya da bir durumdan memnuniyetsiz olduklarında yüksek ve inilti şeklinde bir miyavlama ile tepkilerini belli ederler. Onları içeri almadığımız oda kapılarındaki isyanlar bunun en güzel örneğidir. Mesela benim kedilerimden biri geceleri manyaklık doktorası yaptığından yatak odama girmesine izin vermiyorum. Diğeriyle sessiz sedasız uyuyoruz. İçeri almadığım ise sabah uyanma alarmının çalmasından kapının açılması anına kadar tiz ve uzunhavamsı bir miyavlama ile protesto gösterilerini yapmaya devam ediyor.
İmdat Miyavı
Kedimiz herhangi bir konuda yardım istiyorsa yavru kedi miyavlamasından daha çılgınca bir miyav sesi duyarız. Bu miyav biraz daha tiz sesli ve sanki soru işareti ile bitiyormuş gibidir. Evde bir yerde kapalı kalmışsa ya da bir yere sıkışmış ve çıkamıyorsa bu sesi duyarsınız.
Yaşlılık Miyavı
Normalde çok fazla miyavlamayan bir kediniz varsa, ileriki yaşlarda mutfakta, banyoda sebepsiz yere miyavladığını görürseniz bunun yaşlılıkla ilgisi olabilir. Yaşlanmayla birlikte görme duyusunu da yitiren kediler aniden ses çıkarmaya başlayabilir. Duyu kaybı, bunama ya da yaşadığı bir ağrının buna sebep olması mümkündür. Sorunsuz bir miyavlama olduğundan emin olmak için kedinizle bir veteriner ziyareti yapmanızı öneririm.