
Kediniz Depresyonda mı?
Kediler de depresyona girebilir. Depresyon diye tanımladığımız dönemde kedinin aklından geçenleri bilmemiz elbette mümkün değil ancak yaşadıkları bazı durumlar sebebiyle en çok sevdikleri şeylere bile ilgisiz davranmalarından depresyonda olduklarını anlayabiliriz. Kediniz depresyonda mı? Depresyonun belirtileri nelerdir? Hüzünlü bir kediyi bu ruh halinden çıkarmak için yapılması gerekenler nelerdir? Tamamını bu yazıda okuyabilirsiniz.
İyi haber şu ki; kediler anı yaşayan canlılar olduğu için depresyona girseler bile çok uzun süre orada kalamazlar.
Kedinizin Depresyona Girme Nedenleri Nelerdir?
- Kediler, rutinlerine sıkı sıkıya bağlı canlılardır. Alıştıkları çevrede değişiklik (yeni bir yere taşınma, yaşadıkları yere yeni bir insan ya da hayvan gelmesi, mobilyaların yer değiştirmesi vs..) kedinizi mutsuz edebilir.
- Birlikte yaşadıkları insanın iş-ev saatlerinde değişiklik ve benzeri durumlar da rutinlerini değiştireceği için mutsuzluk belirtileri gösterebilirler.
- Hastalık (Kedinizin depresip davranışları; yağlı karaciğer hastalığı, FIV, FeLV, üst solunum yolu hastalıkları, diyabet, hipotiroidizm, diş hastalığı ve benzer hastalıkların habercisi olabilir)
- Ağrı, acı (Bir yaralanma, incinme durumu olabilir. Daha önceki bir ameliyat ya da geçmiş bir yaralanmanın acısını hissediyor olabilir.)
- Aile üyesi bir insan ya da evcil hayvan arkadaşının ölümü.

Kedinizin Depresyona Girdiğini Nasıl Anlarsınız?
- Düşük enerji ve aktivite eksikliği gözlemlenir.
- İştahsızlık ve beslenme alışkanlıklarında değişiklik olabilir. Çok sevdikleri yiyeceklere bile ilgilerini kaybederler.
- Kişisel bakımlarını bırakabilir ya da aşırılaştırabilirler.
- Birlikte yaşadığı insan ve hayvanlardan uzak durmaya eğilimlidirler.
- Miyavlama alışkanlıklarında değişiklik olur. (Sessiz kediler ses çıkarmaya, normalde ses çıkaran kediler de sessizleşmeye başlar.)
- Beden dilinde farklılıklar görülür. (Kulaklar normalden geridedir, kuyruk kıstırılmış bir halde olur, tüyler diken dikendir.)
- Ortama giren yabancılara normal davranan kediler daha ürkek davranmaya başlar.
- Her zaman yattığı yerden faklı bir yerde yatmaya başlar.
- Normalden fazla uyumaya başlarlar.
- Evin içinde gizli yerlere saklanırlar.
- Oyun oynamayı bırakırlar.
- Agresif ve ürkek tavırlar gösterebilirler.
- Tuvalet ihtiyacında kum kabı dışına yönelebilirler.
- Evdeki eşyaları daha fazla tırmalamaya başlayabilirler.
- Normalde dışarıya çıkan bir kedi, dışarı çıkma konusunda isteksiz davranabilir.

Kedinizin Depresyondan Çıkması için Neler Yapabilirsiniz?
- Depresyon belirtilerinin fazlalığı ve uzun sürmesi kedinizin sağlık sorunları olabileceğinin işaretidir. O sebeple vakit kaybetmeden bir veteriner hekimden destek almanızı öneririm.
- Fiziksel bir hastalığı olmadığından emin olduktan sonra bir kedi davranış uzmanından destek alabilirsiniz. Mümkünse kedinizi kendi doğal ortamında belli bir süre gözlemledikten sonra gerekiyorsa ilaç desteği de talep edebilirsiniz.
- Kedinizin yaşam alanında aynı anda birden fazla değişiklik olduysa; kedinize, kendini rahat hissedeceği bir sığınak hazırlayın.
- Kedinizle daha fazla kaliteli zaman geçirmeye çalışın. Kedinizi sevip okşamanız, oynamanız ve taramanız bu dönemde hoşuna gidebilir.
- Birlikte geçireceğiniz zamanlar için bazı aktiviteler planlayın ve keyif alacağını düşündüğünüz oyuncaklar edinin.
- Avlanma davranışları kedileri zihinsel olarak uyarır, aktif ve zinde tutar. Kedinizin avcı güdülerini canlandırmak için yakalayabileceği oyuncaklarla oynatın.
- Kedinizin depresyon dönemine denk gelen yeni bir evcil hayvan sahiplenme düşünceniz varsa hali hazırda mutsuz olan kediniz bu duruma alışmakta daha çok zorlanacağı için bir süre ertelemeniz iyi olacaktır.
- Kedilerde yemek yememe nedeniyle ölümcül olabilen hepatik lipidoz (yağlı karaciğer sendromu) gelişebilir. Kedinizi eğer sürekli olarak kuru mama ile besliyorsanız iştahını açabilmek için farklı lezzetler denetebilirsiniz. Et, tavuk ya da balığı suda haşlayıp yağsız ve tuzsus şekilde yedirmeyi deneyebilirsiniz.
- Kedinize, onu rahatlatacak, sakinleştirecek müzikler dinletebilirsiniz. Bu müzikler; kedilerin duyabileceği ses frekanslarını içerir ve kediler için özel olarak tasarlanmıştır.
- Kedi feromonları sakinleştirici olacaktır. Feromonlar, türe özgü kokusuz ve renksiz kimyasal sinyallerdir. Uzmanlar, feromonların; evcil hayvana ”burada güvendesiniz” veya ”buraya aitsiniz” gibi belirli bir rahatlatıcı mesaj gönderdiğini söylüyor. İlgilenenler için satış sitesini de eklemek isterim.
- Kediniz eğer kısır değilse çiftleşme isteği yüzünden de stresli olabilir. Kısırlaştırmayı daha fazla ertelemeden harekete geçin.