
Kedinize Arkadaş Getirmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Kedi sürü hayvanı değildir. Özellikle ev kedileri, yemeklerini, kumlarını ve hatta insanlarını paylaşmaktan hoşlanmadıkları için yalnız başlarına mutludurlar. Yine de kedinize çok fazla zaman ayıramıyorsanız ona bir arkadaş getirmek iyi bir fikirdir. Ben yaklaşık 5 yıl önce bunu deneyimlemiştim. Aradan geçen yıllara rağmen hala çok iyi geçindiklerini söyleyemem ama yine de bazen bir çete olup beraber yaramazlık yaptıklarını gördüğümde ”iyi ki” diyorum. Evdeki kedinize arkadaş getirmeden önce bilmeniz gerekenler nelerdir? Kedilerin Anlaşabilmesi için Bakılması Gerekenler Nelerdir? ve İlk Tanıştırma Nasıl Olmalı? başlıkları altında özetlediğim bilgiler işinize yarar diye umuyorum.
“Tıpkı insanlar gibi, bazı kediler dışa dönük, diğerleri içe dönük olabilir. Sosyal kedi gruplarında mutlu bir şekilde yaşayan kediler yalnız kalabilir veya sıkılabilir. Bu gerçekten kediye bağlı. Kaygılı kediler veya yavruluğundan beri sadece insanlarla birlikte olanlar genellikle diğer kedileri sevmezler. Kedilerin bir ilişki geliştirmesi 8 ile 12 ay sürebilir. Bazı kediler iyi arkadaş olur, bazıları ise sadece birbirlerine tahammül etmeyi öğrenir.”
Pumpkin Pet Insurance’da Veteriner Uzmanı Sarah Wooten
Kedilerin Anlaşabilmesi için Bakılması Gerekenler Nelerdir?
Büyüklük
Kedilerden biri boyut olarak büyük, diğeri küçükse büyük olanın küçüğe zorbalık yapması söz konusu olabilir. Yine de bundan da o kadar emin olamıyorsunuz. Örneğin; ben yetişkin kedimin yanına bir yavru almıştım ama gelen yavru aşırı özgüvenli ve cabbar çıktı, evdeki hakimiyetini sağladı, hala da üstünlüğü devam ediyor. Söz konusu kediler olduğunda bazen tüm bildiklerimiz yanlış çıkabiliyor.
Sosyalleşme Geçmişi
Evdeki kedinin insanlara ve eve gelen başka hayvanlara nasıl davrandığına dikkat edin. Eğer uysal ve arkadaş canlısı bir kediyse uyum sağlamaları çok zor olmuyor. İlk gittiği gün evdeki diğer kediyle sarmaş dolaş olan kedi görmüşlüğüm de var, gelen yavru kediye annelik yaparak kol kanat gereni görmüşlüğüm de.
Geçmiş Travmalar
Kedilerden birinin geçmişinde travmatik durumlar varsa diğerine karşı agresif davranabilir. Bu tip bir durumda tek ihtiyacınız; kedilerin birbirine alışması için daha fazla zaman ve sabır.
Enerji Düzeyi
Kedilerden birinin enerjisi yüksek diğerinin düşükse uyum sağlamakta zorlanabilirler. Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi kediler de kendilerine benzeyen kedilerle daha rahat anlaşıyor galiba.
Irk
Bazı kaynaklarda ırk özelliklerine göre kedilerin uyumuna bakılabileceği söyleniyor ancak ben buna pek katılmıyorum. Nasıl ki bir insan milletinin tümüne özgü kişilik özelliği yoksa kediler ve köpekler için de öyle bence. Genetik faktörler kadar çevresel etkiler ve yaşam tecrübeleri de kişilik özelliklerinde etkilidir.
Kısır Olma Durumu
Kısırlaştırılmış kedilerde bazı hormon değişiklikleri olur. Dolayısıyla karakterlerinde ve davranışlarında farklılıklar meydana gelir. Kısır kediler daha sakin ve uyumlu olduğundan (her zaman istisnalar vardır) kedilerinizden birinin kısır olması halinde uyum süreci kolaylaşacaktır.
Bu arada kedilerin karşı cins olması ve ikisinin de kısır olmaması durumunda, ilerleyen zamanlarda ikiden daha fazla kediniz olma ihtimalini de göz önünde bulundurarak hareket edin.

İlk Tanıştırma Nasıl Olmalı?
- Eve sonradan getirdiğiniz kedinin tüm veteriner kontrollerinden geçmesini sağlayın. Evdeki kediniz daha izole yaşadığından, dışarıdan gelen kediden bulaşması olası hastalık ve parazitler için aşılarını ve parazit ilaçlarını ihmal etmeyin.
- Yeni kedinizi eve getirdiğinizde bir kaç gün farklı bir odada tutmanız en iyisidir. Bu durumda eve yeni gelen kedi için ayrı bir mama-su ve kum kabı ihtiyacını da önceden hazırlamalısınız. Kedilerin burunları gözlerinden daha aktiftir. Yakın bir tanıştırma öncesinde kısa bir süre kedileri ayrı odalarda tutarsanız, her iki kedi de birbirlerinin farkında olacak ve yakın temas etmedikleri için hır gür çıkmayacaktır.
- Kedilerin uzaktan uzağa koku alışverişi yapmasını sağlayın. Yani kedilerden birinin kokusunun sindiği battaniye benzeri bir şeyi diğerine koklatın. Her iki kedi için de aynı şeyi yaparsanız, kedilerinizi yakın temasta tanıştırmadan önce birbirlerinin kokularına alışmalarını sağlayabilirsiniz.
- Her iki kedinin de, diğerinin yaşam alanını keşfetmesine izin verin. Bu sayede yine koku aracılığıyla birbirlerine alışmalarını kolaylaştırabilirsiniz.
- Kapı altından ön tanıştırma yapabilirsiniz. Bu sayede aşırı agresif bir davranış görürseniz kedilerinizin birbirine zarar vermesini engelleyebilirsiniz. Böyle bir durumda önceki adımlarla bir süre daha devam edebilirsiniz.
- Kapı altından birbirlerinin kokusunu alabilecekleri şekilde iki kediyle de oynayın. Bu aşamada kedilerin patilerinin karşılıklı oynayabileceği bir oyun tasarlayın. Örneğin; bir taraftan atılan bir cismin diğer taraftan da itilebileceği şekilde.
- Kedileri çok yakın tanışma aşamasına almadan önce uzaktan birbirlerini görmesi daha iyidir. Bu süreçte arada korunaklı bir cam, tel vs. olması daha iyi olacaktır. İlk karşılaşma anında kedilerin birbirlerine tıslaması olağandır, aşırı tepki vermemeye çalışın. Oyuncak ya da ödül maması ile dikkatlerini dağıtabilir, uyumlu davranışlarda duygusal ve gıdasal ödüllendirmeler yapabilirsiniz.
- Ayrı odada bıraktığınız kediyi ara ara ziyaret etmeyi unutmayın. Onun da yeni evine ve insanına alışması gerekiyor. Tabi ki her iki kediyle de eşit seviyede ilgilenmeniz iyi olur. Böylece her iki kedi de yalnızlık ve kıskançlık hissetmeyecektir.
- Yapay feromonlar sadece kedilerin duyabildiği hormonsal kokular sağlar. Bu kokulardan edinerek ev içerisinde daha sakin bir ortam oluşmasını sağlayabilirsiniz. Yapay feromonların her kedide %100 sonuç vermediğini de eklemem gerek.
- Yukardaki tüm adımları sorunsuz şekilde atlattıysanız kedileri artık aynı odada bir araya getirebilirsiniz. Kontrollü olarak birbirlerine yaklaşmalarına ve yakın temas kurmalarına izin verin. Saldırgan tavırlar korkutucu düzeyde değilse başarılı olmuşsunuz demektir. Diğer türlü diğer aşamaları bir süre daha devam ettirmenizi öneririm.
- Bu tanışma sorunsuz gibi görünse de, ilk günden iki kediyi yalnız bırakmamanızda fayda var. Sizin gözetiminizde yan yana olmalarını bir kaç gün daha sürdürün. Sonrasında kısa süreli ve uzun süreli yalnız bırakma aşamalarına geçebilirsiniz.
Tüm bu aşamaları uygularken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, her iki kedinin de huzurlu ve güvende olmasıdır. Ben ikinci kediyi eve getirdiğimde evdeki kedimle birbirlerine alışmaları 1 ay kadar sürmüştü ama hiçbir zaman diğer kediden vazgeçmedim. Sizin de vazgeçmemenizi, bu süreci tüm ev sakinlerinin mutlu ve huzurlu bir şekilde geçirmesini umarım.
[…] Kedinize Arkadaş Getirmeden Önce Bilmeniz Gerekenler […]