
Köpeğinizi Nasıl Sosyalleştirebilirsiniz?
Köpekler, aslında sosyalleşme potansiyeli son derece yüksek hayvanlardır. Çünkü kediler gibi evde kalmazlar. Birlikte dışarıda dolaşırız, zaman zaman kafe, restoran gibi yerlere götürürüz, toplu taşıma araçlarına bindiririz, hatta bazen birlikte tatile bile gitmek isteriz. Bu yüzden, insanların fazla olduğu yerlerde; uyumlu ve sakin davranışlar gösterebilmeleri için onları mümkün olduğunca sosyalleştirmemiz gerekir.
Eğer köpeğinizle yeterince ilgilenir, sabır ve sevgi gösterirseniz birlikte her türlü ortama girebilir, insanlarla ve diğer köpeklerle çok iyi anlaşmasını sağlayabilirsiniz.

”Köpek sahibini izlemeli, sahibi köpeğini değil.”
Emmanuelle Marie Charpentier
Öncelikle köpeklerimizin insanlarla, sokakta ya da girdiğiniz bir ortamda karşılaşacağı diğer köpeklerle iyi anlaşması, kalabalık ve gürültüye bağlı olarak rahatsız edici sayılabilecek ortamlarda sakin kalması sosyalleşmenin en önemli adımlarıdır.
Çünkü sokaklarda, bir köpeğin dikkatini dağıtabilecek sayısız etken vardır. Sizin yapmanız gereken, her türlü ortam ve koşul altında köpeğinizin odağında olabilmek için onu eğitmek olmalı. Ve köpeğinizi her türlü ortam ve koşula uyumlu bir hale getirdiğinizde tadına doyulmaz nefis bir dostluğun temelini atabilirsiniz.

Bir Köpeğin Sosyalleşmesi Ne Anlama Gelir?
Bir köpeğin sosyalleşmesi demek; bulunduğu ortama uyumlu, kurduğu iletişimlerde dengeli davranması demektir. Sosyal köpekler karşılaştıkları insanlarla ya da diğer köpeklerle sorunsuz ve müdahale etmenizi gerektirmeyecek bir şekilde iletişim kurabilirler.
Bunu şöyle açıklayabilirim; insanların üzerine atlamayıp kendisini sevmek isteyen insanlara izin vermesi ya da başka bir köpekle karşılaştığında onu kovalamak ya da ondan kaçmak yerine yakınlaşmasına izin vermesi demektir. Bu şekilde siz, bulunduğunuz ortamda köpeğinizin başka insanları rahatsız etmeyeceğinden ve korkutmayacağından emin olabilirsiniz.
Köpeğinizi Sosyalleştirmek İçin Ona Nasıl Davranmalısınız?
- Bir köpeğin sosyalleşmesi ancak sabır ve sevgi ile mümkün olabilir. Köpekler sahiplerine büyük bir aşkla bağlanırlar ve sizinle geçirecekleri anlara tutkuludurlar. Eğer köpeğinizle günde minimum yarım saat zaman geçirme fırsatı yaratırsanız bu süre onu tanımak ve istediğiniz gibi şekillendirmek için yeterli olacaktır. Birlikte geçireceğiniz yarım saatlik süreleri uzun ve sonsuz bir dostluğun ekim süreci olarak düşünmelisiniz. Birlikte geçireceğiniz bu değerli zaman dilimi uzun yıllar boyunca hem onun hem sizin huzurlu olmanızı ve dostluğunuzun ömür boyu sürmesini sağlayacaktır.
- Öncelikle eğer bir yavru köpek sahiplenecekseniz, köpeğinizin annesi ve eğer varsa kardeşlerinin yanında minimum 6 hafta kaldığından emin olun. Bu süreden önce ailesinden koparılan yavru köpekler diğer köpeklerle iletişim kurmakta sorun yaşayabilir.
- Bu konuda başarılı olmanın birinci kuralı; köpeğinizi iyi tanımaktır. Nelerden korktuğunu ya da neresinden sevilmekten hoşlandığını bilmeniz işinizi ciddi anlamda kolaylaştıracaktır. Eğer yavru bir köpek alıp onu büyütmeye karar vermişseniz belirli yerlerini okşama denemesi yapabilirsiniz. Köpeğiniz dokunduğunuz herhangi bir yerden sevilmekten hoşlanmıyorsa size dişlerini gösterecek ve hırlayacaktır. Bu durumda o noktayı sevme konusunda ısrar etmemeli, tanıdığınız ya da yolda gördüğünüz insanlar köpeğinizi sevmek istediğinde onlara, köpeğinizin hoşlanmadığı yerlerine dokunmaması yönünde uyarıda bulunabilirsiniz.
- Ayrıca başka insanların köpeğinizi aşırı sıkmasına, bunaltmasına ve gitmek istediği halde zor kullanarak kucağında tutmak istemesine izin vermemelisiniz. Bu duruma izin vermeniz köpeğinizin saldırganlaşmasına neden olabilir. Onun bir canlı olduğunu asla unutmamalı ve kendi bedeni ile ilgili kararları vermesine saygı göstermelisiniz.
- Köpeğinizi doğadan ve sokaktan uzak bir şekilde büyütmeniz büyüdüğünde hem asosyal olmasına hem de zeka geriliğine sebep olur. Bu sebeple henüz daha yavru iken her türlü ortama alıştırmanız sizin de, köpeğinizin de yaşam kalitesini arttıracaktır.
- Köpeğiniz henüz yavruyken dış dünyayı tanımasını sağlamalısınız. Bu amaçla köpeğinizin normal hayatında karşılaşma olasılığı yüksek nesne ve ortamların seslerini duymasını sağlayabilirsiniz. Mesela araç sesi, korna sesi, gök gürültüsü, elektrik süpürgesi – çamaşır makinesi gibi gürültülü ev aletleri, yüksek sesle konuşan insan sesleri, kedi-köpek sesleri ve benzerlerini dinleterek tepkisini ölçebilirsiniz. Bunu yaparak, köpeğinizin duyduğu bu seslere yabancılık çekmemesini ve gerçekleri ile karşılaştığında korkuya kapılmamasını sağlayabilirsiniz.
- Köpeğinizi yaşantısı boyunca karşılaşacağı pek çok şeye alıştırmak için en uygun zaman ilk 12 haftalık dönemdir. Bu süreçte köpeğinizle kalabalıklar arasına girebilir, özel aracınızla ya da toplu taşıma ile dolaştırabilir, asansöre bindirebilir, köpek kabul eden kafe ve restoran gibi yerlere götürebilirsiniz. Ayrıca bazı cins köpekler hariç olmakla beraber çoğu köpek sudan ve yüzmekten hoşlanır. Köpeğinizi denize ve kumsala götürüp bunu anlayabilirsiniz.

- Köpeğinizi tanıma sürecinde alıştırmaya çalıştığınız ses ve ortamdan korktuğunu hissederseniz onu kucağınıza almak yerine mama ya da oyuncakla motive ederek durumu hoşlanabileceği bir hale getirebilirsiniz.
- Köpeğinizin başka köpeklerle kurduğu iletişimde (birbirlerini koklama ve oyun oynama) köpeğinizin davranışlarını gözlemlemeli ve beden dilini iyi analiz etmelisiniz. Eğer köpeğiniz diğer köpekten kaçıyorsa, sizin arkanıza saklanıyorsa ve köpek beden dilinde ”korku” anlamına gelen kuyruğunu bacaklarının arasına alıyorsa onu diğer köpekten uzaklaştırmanız gerekir. Çünkü birlikte vakit geçirmelerine izin verirseniz bir zaman sonra kendini savunmak amacıyla karşısındaki köpeğe şiddet göstermesi mümkündür. Ayrıca muhtemelen bu köpek ondan daha iri ise kendisi de o iriliğe ulaştığında küçük köpeklere benzer şekilde davranacaktır.
- Köpeğinizi diğer köpeklerle sosyalleştirmeye başlarken ilk olarak kendisi ile benzer büyüklükteki köpeklerle bir araya geleceği ortamlar yaratabilirsiniz. Eğer siz bunu yapmadan önce daha büyük ve belki de daha saldırgan köpeklerle aynı ortama girerse travmatik bir duruma sebep olma ihtimaliniz çok yüksektir.
- Köpeğinizin yavru zamanlarında birlikte gittiğiniz ortamlardaki davranışlarına dikkat etmelisiniz. Eğer köpeğiniz bulunduğu ortamdaki ışık, ses, yoğun hareketlilik durumlarından rahatsız oluyorsa onu bu ortamlarda kalmaya zorlamanız onda kalıcı hasarlar bırakabilir. Dolayısıyla bu kötü hatıralar köpeğinizin ileriki yaşlarında gireceği benzer ortamlarda saldırgan davranışlar göstermesine neden olabilir. Yani aslında kural yine aynı; köpeğiniz tanımak için onu dikkatlice gözlemlemek ve hoşlanmadığı yerlerde kalması için onu zorlamamak köpeğinizin sağlıklı bir ruh hali ile büyümesi için yeterli olacaktır.
Köpeğinizle birlikte başlayan yeni hayatınızda ikinizin de birbirinize mutluluk ve neşe getireceği günler diliyorum ❤️
[…] Köpeğinizi Nasıl Sosyalleştirebilirsiniz? (patittin.com) […]
[…] Köpeğinizi Nasıl Sosyalleştirebilirsiniz? […]
[…] Köpeğinizi Nasıl Sosyalleştirebilirsiniz? […]