Köpek Sahiplerinin Bilmesi Gereken Çok Önemli Şeyler

Köpek Sahiplerinin Bilmesi Gereken Çok Önemli Şeyler

Belki bir köpeğiniz var, belki de yakın zamanda sahip olmayı düşünüyorsunuz. Köpek sahiplerinin bilmesi gereken çok önemli şeyler için okumaya devam edin.

Köpekler Asla Büyümeyecek Çocuklardır

Irkın büyüklüğüne göre yaşam süresi ortalaması değişiklik gösterir.

  • Küçük ırkların ortalama yaşam süresi; 13 ile 15 yıldır ancak bazı ırklarda 18 yıla kadar çıkabilir.
  • Orta boy ırkların ortalama yaşam süresi; 10 ile 13 yıldır ancak bazı ırklarda daha fazla olabilir.
  • Büyük ırkların ortalama yaşam süresi; 10 ile 12 yıldır.
  • Dev ırkların ortalama yaşam süresi; 8 ile 10 yıldır.

Bir köpek sahiplenirken aslında bir çocuğunuz olduğunu ve asla büyümeyeceğini, hayatı boyunca size muhtaç olacağını unutmayın. Köpeğinizin cinsine göre 8 ile 18 yıl boyunca yaşama ihtimali vardır. Bu süre boyunca hem fiziksel hem de duygusal anlamda sizi hayatının merkezinde gören bu canlıları biz kez evlat edinmeye karar verdiğinizde tüm planlarınızda onu da dahil etmelisiniz. Ömrünün herhangi bir zamanında köpeğinizi terk etmeniz ya da başkasına sahiplendirmeniz halinde yaşayacağı mutsuzluk, ruhunda derin yaralar açılmasına sebep olacaktır.

Köpekler Rutinleri ve Kuralları Sever

Köpekler, kediler gibi özgür ruhlu, bağımsız canlılar değildir. Onlar rutinler, kurallar ve sınırlar içinde kendilerini güvende hissederler. Aksi durumda belirsizlik hissi sebebiyle kaçma, saklanma eğilimi gösterebilirler. Yemek ve aktivite saatlerinin düzenli olması, eğitim sürecindeki tutarlı davranışlar da köpeklerin belirsizlik hissine kapılmasını engeller.

Ağız Kokusu İhmale Gelmez

Ağız kokusu, önemli bir diş probleminin habercisi olabilir. Köpeğinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamanız ve yıllık rutin diş muayenesinden geçirmeniz son derece önemlidir. Ağız ve diş sorunlarına zamanında müdahale edilmemesi, kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarına da davetiye çıkaracaktır.

İnsan İlaçlarının Tamamı Hayvanlar için Uygun Değildir

İnsanlar ve hayvanlar için ortak kullanılan ilaçlar vardır ancak bazı insan ilaçları hayvanlar için ölümcül olabilir. Bu yüzden reçetesiz satılan insan ilaçlarını veterinerinize danışmadan asla köpeğinize vermeyin.

Bedensel ve Zihinsel Egzersiz Çok Önemlidir

Köpeğinize bedensel egzersizler yaptırmanız genel sağlığı için çok faydalıdır. Bu egzersizler düzenli yürüyüşler ya da tempolu oyunlar şeklinde olabilir ancak bunu yaparken köpeğinizin cinsini, yaşını, kilosunu ve eğer varsa sağlık problemlerini dikkate almayı unutmayın.

Fiziksel egzersiz kadar, zihinsel egzersiz de önemlidir. Köpeğinizin hafızasını güçlendirmek için birlikte saklambaç oynayabilir, yiyeceğini mama kabına koymak yerine farklı yerlere saklayabilir ya da beyin geliştirici oyuncaklardan faydalanabilirsiniz.

Hijyen Son Derece Önemlidir

Kirli tabaklardan, kullanılmış bardaklardan yiyip içmezsiniz değil mi? Köpeğiniz için de aynı şey geçerli. Köpeğinizin mama ve su kabını mutlaka her gün yıkayın.

Yatak, battaniye, oyuncak ve giysilerini de düzenli olarak dezenfekte edin. Böylece hem kötü kokuları önleyebilir hem de pire larvalarından kurtulabilirsiniz.

Düz Yüzlü Irklar Nefes Sorunu Yaşarlar

Pug, Buldog, Pekinez ve Boston Terrier; düz yüzlü, kısa burunlu köpek ırkları, anatomik yapıları sebebiyle daha fazla nefes sorunu yaşarlar. Bu cins köpeklerde; özellikle sıcak havalarda, çok fazla hareket ettikten sonra, çok fazla stres altında olduklarında ya da anestezi sonrası nefes sorunları artabilir. Kilo sorunu yaşayanlarda daha sık ve yoğun olarak görülebilir.

  • Soluma sırasında dar burun delikleri ve burun pasajlarından kaynaklanan hırıltı.
  • Uzun ve yumuşak damak sebebiyle; horlama ve homurdanma sesleri.
  • Dar hava yolları ve gırtlak çökmesi nedeniyle; horlama, öksürme, öğürme görülebilir.

Bazı vakalarda cerrahi müdahale ile sorunların azaltılması mümkündür. Soluma güçlüğü, aşırı horlama ve hırlama görülmesi halinde veteriner hekiminize danışmanızı öneririm.

Düzenli Aşılanma Çok Önemlidir

Anne sütü sayesinde alınan bağışıklık hücreleri 45 güne kadar köpekleri korur. 45 günlük olduktan sonra yapılan aşılar sayesinde bağışıklık sistemi koruması devam ettirilir. Köpek yavruları sağlıklı ise aşılama yapılması gerekir, devam eden bir tedavi olması halinde bu sürecin sonunda aşılama yapılması daha uygundur.

İç Parazit Aşısı

Plasenta yolu ve emzirme ile anneden alınan iç parazitler (askaritler, kamçılı kurtlar, kancalı kurtlar ve şeritler) için 3 doz aşı yapılması gerekir. Bu dozlar 1,5 ile 2 hafta aralığında tekrarlanmalı, sonrasında 2 aylık periyodlarda tekrar edilmelidir.

Dış Parazit Aşısı

Pire ve keneler için 2 aylık periyodlarda tekrarlanmalıdır.

Karma Aşı

Köpek henüz yavruyken 21 gün arayla 2 doz olarak uygulanır. Sonrasında yılda 1 doz olarak tekrarlanır. Karma aşı; Distemper (gençlik hastalığı), Infectious Canine Hepatitis (viral karaciğer enfeksiyonu), Parvovirüs (kanlı ishal), Parainfluenza (solunumla ilgili bulaşıcı virüs), Leptospirozis (kemirgenlerden bulaşan öldürücü bir bakteriyel hastalık) gibi hastalıklara karşı koruma amaçlıdır.

Kuduz Aşısı

Hayvanlardan insanlara da geçebilen ve semptom göstermeye başladıktan sonra kesinlikle ölümle sonuçlanan kuduz hastalığına karşı koruyucu bir aşıdır. Yavru, 3-3,5 aylık olduğunda yapılır ve her yıl tekrarlanır.

Bronchine Aşı

Köpek henüz yavruyken 21 gün arayla 2 doz olarak uygulanır. Sonrasında yılda 1 doz olarak tekrarlanır. Bronchine aşı; Bordatwlla Bronchiseptica (Kennel Cough) adında köpek boğmacası da denilen üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığına karşı koruyucudur.

Puppy DP Aşısı

Anneden erken ayrılan yavrulara, 4 haftayı tamamladıklarında, karma aşıdan önce uygulanan ve Distemper(gençlik hastalığı), Parvoviral(kanlı ishal) hastalıklarına karşı koruyan bir aşıdır.

Lyme Aşısı

Kene ile bulaşan borrelia isimli bir bakteriye ve onun sebep olduğu, hayvanlardan insanlara da bulaşabilen lyme hastalığına karşı koruyucu amaçla yapılan bir aşıdır. 21 gün arayla 2 doz şeklinde uygulanır, yılda bir tekrar edilir.

Köpekler Kakalarını Yiyebilirler

2012 yılında California Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada 3000 köpek sahibine gönderilen 2 farklı ankete göre çıkan sonuç şu şekildedir:

  • Çalışmadaki köpeklerin %24’ünün en az bir kez kaka yediği gözlemlenmiştir.
  • Çalışmadaki köpeklerin %16’sının beş kez suç üstü yakalandıkları ortaya çıkmıştır.
  • Tek köpekli evlerde, köpeklerin sadece %20’si kaka yeme alışkanlığına sahipken, üç köpekli evlerde bu oran % 33 olarak belirlenmiştir.
  • Dişi köpeklerin, erkek köpeklerden daha fazla kaka yeme alışkanlığına sahip olduğu ortaya çıkmıştır.

Köpeklerin Kaka Yeme Nedenleri Nelerdir?

  • Dikkat çekmek istiyor olabilirler.
  • Kendilerini iyi hissetmiyor olabilirler. Köpeklerin kaka yemesi; mide, bağırsak yolu hastalıkları, karaciğer, beyin, parazitler ve beslenme yetersizlikleri ilgili sorunlara işaret edebilir.
  • Ayrılık kaygısı, kapalı olma korkusu ya da genel kaygı durumu gibi sebepleri olabilir.
  • Yavruluk dönemlerinde eve kaka yaptıklarında cezalandırılmış oldukları için dışkılarını yiyor olabilirler.

Köpeklerin kaka yemesi çok sık rastlanan bir durum olduğundan bir çok veteriner tarafından normal karşılanıyor ancak altında yatan sebep bazen fiziksel ya da ruhsal sağlıkla ilgili olabileceğinden, mutlaka bir veterinere danışmanızda fayda var.