Köpekler Neden Tekerlekli Araçların Peşinden Koşar?

Köpekler, doğal içgüdüleri gereğince; kedi, tavşan, araba, bisiklet, motosiklet, kaykay gibi hızlı hareket eden şeylerin peşinden koşarlar. Sıklıkla karşılaştığımız bu durum, hem araç sahibi hem de peşinden koşan köpek için son derece tehlikelidir. Sürekli olarak bu tip araçları kovalayan köpekler, oluşan tehlike sebebiyle çok uzun bir ömür süremezler.

Bu yazıda, hem köpeklerin neden tekerlekli araçları kovaladıklarının cevabını hem de gezintiye çıkardığınız köpeğinizin araçların peşinden koşmasını engellemek için neler yapılması gerektiğini okuyacaksınız.

Korku

Köpekler; sesli, hızlı ve hareketli bir cismi, tehlike kaynağı olarak görürler, bu da onlarda korkuya sebep olur. Köpekler vahşi bir türden evrimleşerek bu günlere gelmiştir, dolayısıyla korku anlarında en ilkel duygularıyla hareket ederler. Bu sebeple, korktukları şey gerçek bir tehlike yaratmasa da, vahşi genleri nedeniyle korktukları şeye saldırarak tepki verirler.

Bu korkunun sebebi; çoğu zaman genetik sebeplere dayanırken, kimi zaman da yavruyken zayıf sosyalleşme ve travmatik bir geçmiş ya da sürücülerle yaşadıkları kötü bir tecrübeye dayanıyor olabilir. Korku hisseden köpekler, hareketsiz kalabilir ya da homurdanma, havlama gibi tepkiler vererek saldırıya geçebilirler.

Sahiplenme

Köpekler, bulundukları mülk ve bahçe gibi yerde kendilerini güvende hissederler. Bu bölgeye giren bir araç, köpeğin tehdit altında hissetmesine sebep olduğundan tehlike sebebi olarak gördükleri kişiyi kovalayarak kaçırmaya çalışırlar. Köpekler, bölgelerindeki savunmayı sadece araçlara karşı yapmaz, yabancı insanlara ve davetsiz misafirlere de aynı tepkiyi verirler. Araçlar daha fazla ses çıkardığından onlara karşı daha yüksek tonda bir tepki vermeleri olasıdır.

Ayrıca köpekler, bulundukları bölgedeki belli yerleri ve ağaçları idrarları ile işaretlerler. Aynı şeyi araçların lastikleri için de yaparlar. Başka bir bölgeden gelen farklı kokuya sahip bir araç da köpeklerde tehdit hissi yaratır. Köpeklerin bu araçları kovalaması, içgüdüsel olarak bulundukları bölgeyi koruma ihtiyaçlarına dayanır.

Oyun-Eğlence

Her canlı gibi, köpekler de gün içinde biriken enerjilerini atabilmek için; koşmak, oynamak ve eğlenmek isterler. Bir aracın peşinden koşmakla, fırlatılan bir topun peşinden koşmak onlar için çoğu zaman aynı şeydir.

Ayrıca köpekler sosyal canlılar olduklarından ve bazen can sıkıntısı hissettiklerinden araçları kovalayarak mutlu olurlar.

Köpeğinizin Arabaların Peşinden Koşmasını Engellemek İçin Neler Yapmanız Gerekir?

  • Öncelikle köpeğinizi araçların bulunduğu bir yerde gezdiriyorsanız, sağlam bir tasma kullanmayı ve tasmanın boyunu güvenli bir mesafede tutmayı unutmayın.
  • Köpeğiniz tasmadan kurtulup araçların peşinden koşmaya başlarsa asla peşinden koşmayın, çünkü bu onların daha hızlı koşmasına sebep olacaktır.
  • Köpeğinizin arkasından ona takma adıyla seslenin, bunu yaparken de sert ve yüksek bir ton kullanmanız önemlidir. Tanıdık bir isim duymak kısa süreliğine de olsa dikkatini çekmeye yardımcı olacaktır. Takma adı yerine gerçek adını söylemeniz, yanlış bir şey yaptığını anlamasına sebep olacaktır. Dolayısıyla bir cezaya maruz kalacağı düşüncesi köpeğinizi daha çok kaçmaya teşvik edecektir.
  • Fazla enerjisini bastırabilmek için köpeğinizle daha fazla vakit geçirmeniz, oyunlar oynamanız böyle bir alışkanlığın önüne geçecektir.
  • Köpeğinize verdiğiniz eğitimlerde ”dur” – ”otur” komutlarını araçların yanından geçerken öğretip, komutları yerine getirdiğinde ödüllendirmeyi unutmayın.
  • Bir arkadaşınızdan, köpeğinizi gezdirirken yanınızdan aracıyla ya da bisikletiyle geçmesini isteyebilirsiniz. Köpeğinize ”dur, bırak, otur” komutlarını bu şekilde öğreterek daha kontrollü bir öğrenme süreci yaratabilirsiniz. Komutlara alışması için tabi ki ödüllendirmeyi ihmal etmeyin.

Köpekler; cinsleri, karakterleri ve geçmiş deneyimleri sebebiyle birbirlerinden farklı olabilir. Bu çözümlerin işe yaramadığı durumda mutlaka bir köpek eğitim uzmanından destek almanızı öneririm.

Köpekler hakkında daha fazla okumak isterseniz ”Köpekler Hakkındaki Bilinmeyen Gerçekler” başlıklı yazıma da göz atabilirsiniz.