sahiplenmek değil evlat edinmek

Sahiplenmek ya da Evlat Edinmek İşte Bütün Mesele Bu

Eğer bir gün hayatınıza bir patili can dahil etmek isterseniz, onu sahiplenmiş olmaktan çok bir evlat olarak görmenizi öneririm. Her ne kadar ülkemizde hayvan hakları yasalarının olması gerektiği gibi olmaması sebebiyle bir hayvana yapılan eziyet bir eşyaya yapılandan farklı görünmüyorsa da bir insan asla başka bir canlıya ”sahip” değildir. Sahiplenmek ya da evlat edinmek, işte bütün mesele bu. Bir hayvana hayatı boyunca bakmak isteyen insanlar onu bir eşya gibi sahiplenmeyip bir can gibi evlat edinirler.

Siz bir hayvanla hayatınızı paylaşırsınız, evinizi paylaşırsınız, ona zamanınızı ve emeğinizi verirsiniz ama aslında bunlar her zaman iki taraflıdır. Bu yüzden sanki bir çocuğunuz varmış gibi düşünmelisiniz. Çünkü onların da belli bir seviyede zekası, inanılmaz yoğun derecede duyguları ve kendilerine has karakterleri vardır.

Bazı konularda anlaşamayabilir, karşılıklı olarak birbirinizden beklentiye girebilir ve birbirinizi mutlu ya da mutsuz edebilirsiniz. Bir hayvanla hayatınızı paylaşmak, asla büyümeyecek bir çocuğunuz olmasına benzer. Tabi ki zamanla birbirinizi eğitir, kendi duygu ve isteklerinize göre davranışlar sergileyebilirsiniz. İnsan olarak daha yüksek bir akla sahip olduğumuz için belli kurallar koymamız ve bu kurallara göre yaşamasını istememiz normaldir. Bunun sırrı da sabır ve anlayıştan geçer.

 Hatta bu evlat dediklerimiz bazen gerçekten de kanımızdan canımızdan olan evlatlardan çok daha bağlıdır bize. Çünkü bizi hayatlarının merkezinde görürler. Çünkü tüm dünyaları biz ve onlara verdiklerimizden yaratılmıştır.

”Köpekler kedilerden daha sadıktır”, ”kediler nankördür” , ”insanın en iyi dostu köpektir”, ”kedilerde minnet duygusu yoktur” ve buraya sığdıramayacağım kadar çok klişe…. Hepsini unutun, hayatınıza bir hayvan girerse, hayatınız asla eskisi gibi olmaz. Onların tek misyonu; hayatlarımızı renklendirmek ve güzelleştirmektir. Onları doyururken, onlarla zaman geçirirken asla başka bir beklentiye girmeyin. Çünkü dünyaya bir çocuk getirdiğinizde de size sadık olmasını, kendinden çok sizi düşünmesini, yaptıklarınıza hayat boyu borçlu hissetmesini bekleyemezsiniz. Bir çocuk yapıyorsanız kendiniz istediğiniz içindir, onu doğurup büyüttüğünüz için çocuğun size hiçbir borcu yoktur.

Yine de evlat edindiğimiz tüm canlılar bize karşılık beklemeden o kadar çok şey verir ki.. Sevgi, mutluluk, neşe, çoğu zaman eğlence, çoğu zaman sağlık… Çünkü hayvanların iyileştirici gücü diye bir şey var ve hep olacak, siz inansanız da, inanmasanız da…