Tarihte İz Bırakan Kediler

Tarihte İz Bırakan Kediler

Her ne kadar kendileri bilmese de (bilseler de umurlarında olmazdı zaten) zekaları, cesaretleri ve tuhaf davranışları sebebiyle tarihte iz bırakan kediler var. Onların bazılarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

İsmi Olan İlk Kedi

Mısır’da kedilerin tanrılardan haber getirdiğine inanılırdı. Kedi öldürmek yasaktı. Kazara da olsa bir kedinin ölümüne sebep olan kişi, büyük kalabalıklar tarafından linç edilirdi. Buna rağmen çoğu kedinin özel bir ismi yoktu. Genel olarak ”mau”(miyavlayan) adı ile anılırlardı.

Firavun III. Tuthmosis (Ölümü MÖ 1426) zamanında yaşamış bir kedi, bilinen ilk kedi olarak tarihe geçmiştir. Kedinin adı; Nedjem’di (”sevgili” veya ”yıldız” anlamında) Eski Teb şehrinin dışında Puimre adındaki sıradan bir memurun mezarında, duvara yazılmıştı.

Kedi Kapısının Esin Kaynağı Olan Kedi

Fizikçi Isaac Newton, yoğun bilimsel çalışmaları sırasında sürekli olarak önce dışarı çıkıp sonra içeri girmek isteyen huzursuz kedisi sayesinde, günümüzde de kullanılan kedi-köpek kapısı fikrini bulmuştur. Kedisinin adı tarihe geçmemiştir belki ama sebep olduğu bu icat sayesinde özgürce gezen kedi-köpekler ve sürekli kapı açmak zorunda kalmayan sahipleri tarafından sevgiyle anılmaktadır.

Bilinen İlk Ev Kedisi

Kıbrıs’taki bir kazıda Fransız arkeologlar tarafından yaklaşık 9500 yıllık bir mezarda kedi iskeleti bulundu. Yanında bulunan insan iskeletinin de sahibine ait olduğu sanılıyor.

tarihte iz bırakan kediler

El Eden Kedi

Japonya’da çok ünlü olan ve hatta dünyaca bilinen bir kedi figürü vardır. Bir patisiyle altın bir para tutan, diğeriyle de çağırır gibi bir hareket yapan heykel kedi Maneki Neko, ”El Eden Kedi” diye bilinir. Japon efsanesine göre; Japonya’nın Edo dönemi (1603-1868) sırasında bir soylu, Tokyo yakınlarındaki Gotokuji Tapınağı’nın önünden geçerken tapınak rahibinin kedisi (3 renkli tekir) kendisine el ediyor gibi gelir. Merak edip kediye yaklaştığında da yolun ayrıldığı kısmına yıldırım düşer. Kedinin, hayatını kurtardığını düşünen soylu, tapınağa para ve arazi bağışlar. Kedi öldükten sonra da bu heykelciği yaptırır. Maneki Neko kediciği yüz yıllardır talih ve zenginliği sembolize eder.

Uzaya Giden İlk Kedi

Hayvanların bilimsel çalışmalarda kullanılması, bu süreçler sebebiyle acı verici testlerden geçmelerini onaylamayan biri olarak bu kedinin hikayesini çok mutlu olmadan yazdığımı belirtmek isterim. Uzaya giden ilk kedi; Felicette adındaki bir kedidir. Öncesinde Felix adlı bir kedi seçilmiş ancak fırlatma günü kaçtığı için yedeği olan Felicette Fransa tarafından 1968 yılında bir kapsülün içinde uzaya gönderilmiştir. Felicette’nin içinde bulunduğu Veronique AG1 roketi tam 160 km yüksekliğe ulaşmıştır ve dünyanın yörüngesinde 18 km seyahat ettikten sonra yeryüzüne paraşütle iniş yapmıştır. Kedi Felicette’ye ‘Astrocat’ ünvanı verilmiştir.

Diplomatik Krize Sebep Olan Kedi

ABD’li diplomat John Kenneth Galbraith, 1960’ların başında Hindistan’da elçilik görevi yaptığı sırada Hindistan’ın Gucerat eyaletine resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaretinde kendisine iki oğlu için iki siyam kedisi hediye edilmişti. Kedilerden birine doğduğu kent olan “Ahmedabad”dan esinlenilerek isim verildi. Bu isim kısaltılarak ”Ahmed” olarak kullanıldı. Bu isim Hz. Muhammed’in isimlerinden biri olduğu için Müslümanlığa hakaret olarak kabul edildi ve Pakistan’da halk ayaklanmasına sebep oldu. Büyükelçiye ölüm tehditleri yapıldı, Amerikan binaları taşlandı, ABD’li personel sokaklarda saldırıya uğradı. Bu konudaki hassasiyetin anlaşıldığı açıklandı ve kedinin adı ”Gucerat” olarak değiştirilerek kriz sona erdirildi.

Tüyleri ile Katili Yakalatan Kedi

1994 yılında Kanada’da ölü olarak bulunan bir kadın cesedi üzerindeki kedi tüylerinden yapılan DNA testinde, katili Douglas Beamish’e ulaşıldı. Kartopu isimli beyaz kedi, bir katilin yakalanmasını sağlamakla kalmayıp aynı zamanda ABD Adalet Bakanlığı’nın Ulusal Kedigiller Genetik Veritabanı oluşturmasına da vesile oldu.

tarihte iz bırakan kediler

Füg Besteleyen Kedi

18’inci yüzyılda ünlü olan İtalyan besteci Domenico Scarlatti’nin en ünlü eserlerinden birinde bir kedinin pati izi vardır. Füg (müzikte iki ya da daha fazla ses için birbirlerine armonik açıdan bağlı ancak ritim ve gelişimi bağımsız olan seslerin ilişkisi şeklinde olan bir besteleme tekniğidir.) türünde olan ve resmi adı “Kk. 30, Fa Minör Füg” olan bu eser, Scarlatti’nin kedisi Pulcinella sayesinde “Kedi Fügü” olarak anılır. Sanatçı, kedisinin, klavyenin üzerinde gezinmesiyle ortaya çıkan hoş notaları bir kenara not almıştır. Sonrasında bunun üzerine koca bir füg bestelemiştir.

911’i Arayan Kedi

2006 yılında, Gary Rosheisen kronik hastalığı sebebiyle tekerlekli sandalyesinden düştü. Kedisi Tommy telefonun otomatik arama tuşu ile 911’i arayarak yardım istedi. Çağrı üzerine adrese gelen polisler Gary’nin yerde yattığını, kedinin ise telefonun başında olduğunu gördü. Kedi Tommy bu sayede sahibinin hayatını kurtardı.

Ödüllü Oyuncu Kedi

Orangey adındaki sarman kedi, 1951 yılında “Rhubarb” isimli filmle oyunculuk hayatına başladı. 1961’de “Breakfast at Tiffany’s” (Tiffany’de Kahvaltı) filminde Audrey Hepburn’ün kedisini oynadı ve bu rolüyle hayvan dünyasının Oscar’ı sayılan Patsy Ödülü’ne hak kazandı.

Dünya Fare Avlama Şampiyonu Olan Kedi

1963-1987 yılları arasında yaşamış olan Towser adındaki kedi, tüm yaşamı boyunca 28 bin 899 adet fare yakalayarak “Dünya Fare Avlama Şampiyonu” unvanını kazanmış, bu sayede “Guinness Rekorlar Kitabı”na adını yazdırmıştır. 24 yıl boyunca İskoçya’daki Glenturret Damıtımevi’nde yaşamış olan kedi Towser’ın, bronz heykeli de buranın bahçesinde bulunuyor.