
Yaşlı Köpek Bakımı Hakkında Her Şey
İnsanlar için 65 yaş üzeri, tıp literatüründe ”geriatri” olarak tanımlanmaktadır. Köpeklerdeki ırk farklılıkları nedeniyle geriatri için belli bir yaş vermek mümkün olmasa da, genel kabul gören anlayış, yaşam süresinin %75’lik kısmını tamamlaması şeklindedir. Tıpkı insanlar gibi köpeklerde de, yaşlanmaya bağlı olarak fiziksel ve zihinsel bir takım değişiklikler olur. Hayatımızın büyük bir kısmında bizimle olan sevgili köpeklerimizin yaşlandığını nasıl anlarız, yaşlandığında köpeğimizin sağlığında neler değişir, yaşlı köpeklerin temel ihtiyaçları nelerdir, köpeğimizin yaşam kalitesini nasıl arttırabiliriz, kısacası yaşlı köpek bakımı hakkında her şey bu yazıda.
Köpeklerde Yaşlanma Belirtileri Nelerdir?
Yavaşlama
Köpeğiniz yaşlanmaya başladığında hareketlerindeki yavaşlama ilk göze çarpan şey olacaktır. Yürüyüşü, oturduğu ya da yattığı yerden kalkmakta zorlanmaya başlaması, yaşa bağlı oluşan kas kaybı ve eklem sorunlarıyla ilişkilidir. Osteoartrit adı verilen bu rahatsızlık hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz buraya göz atabilirsiniz.
İştah Eksikliği
Köpekler yaşlandıkça metabolizmaları yavaşlar, dolayısıyla eskiden bayılarak yedikleri yiyeceklerle ilgilenmeyebilirler. Yaşlanmaya bağlı olarak kilo kaybı ya da metabolizma yavaşlığı sebebiyle obezite riski artış gösterir. Bu durumda yediği az miktardaki yiyecekten maksimum besin desteğini alabilmesi için veterinerinizden bir diyet programı çıkarmasını istemelisiniz.
Uyuşukluk ve Sürekli Uyku İsteği
Yaşlı köpekler, yetişkin köpeklere göre daha fazla uyurlar. Köpeğinizin enerjisi düşer ve uyuşuk halleri gözle görülür hale gelir. Bunun bir sağlık sorununa işaret edip etmediği konusunda bilgi ve önlem için veterinerinizden destek almanızı öneririm.
İsteksizlik
Köpeğiniz yürüyüşe çıkma ve oyun oynama konusunda eskisi kadar istekli değilse, bu da yaşlanma belirtilerinden biridir. Bu isteksizliğin altında yatan sebep bazen ağrı kaynaklı da olabilir. Gerçek nedeni bulma ve çözüm sağlama konusunda yine veterinerinize başvurabilirsiniz.
Görme ve İşitme Kaybı
Görme ve işitme zorluğu köpeklerdeki en belirgin yaşlılık belirtilerindendir. Köpeğinizde göz ve kulak sorunları olup olmadığını anlamak için; belli bir mesafeden adını seslenebilir, sevdiği bir şeyi uzaktan göstermeyi deneyebilirsiniz.
Diş Problemleri
Köpeğinizin diş eti iltihaplanmaları yaşlılık belirtilerinden biridir. Zamanında tedavi edilmemesi halinde diş kaybı ile sonuçlanabileceğinden, yaşlılık sürecinde daha da zorlanması muhtemeldir. Ayrıca diş sorunları çoğu zaman başka hastalıkların habercisi olabileceğinden teşhis ve tedavi için ihmal etmemenizi öneririm.
Tuvalet Sorunları
Köpeğinize tuvalet konusunda iyi bir eğitim vermiş olabilirsiniz ancak ilerleyen yaşı sebebiyle tuvalet konusunda hiç eğitim almamış gibi davranması ya da uyurken idrar kaçırması muhtemeldir.
Davranışsal Değişiklikler
Köpeğiniz yaşlandıkça daha inatçı, daha sabırsız ve daha sinirli davranışlar sergileyebilir.
Deri Tümörleri
Köpeğinizin cildinde ya da cilt altında daha önce fark etmediğiniz kitleler olabilir. Bunlar bir takım iyi huylu tümörler de olabilir ancak bunu analiz ettirmeden bilmeniz mümkün değildir.
Bilişsel Bozukluklar
Köpeğiniz, ona öğrettiğiniz numaraları unutmaya başlamışsa ya da tuvalet alışkanlığını değiştirmişse yaşa bağlı bilişsel bozukluklar söz konusu olabilir. Bu durum, demans gibi zorlu bir hastalığın başlangıcı da olabilir aynı zamanda.

Yaşlı Köpeklerin Temel İhtiyaçları Nelerdir?
- Rutin Veteriner Ziyaretleri: Köpeğiniz yaşlanırken olası tüm hastalıkları için rutin sağlık kontrolleri, tarama ve tahliller yaptırmak kaçınılmazdır. Bu sayede erken teşhis ve tedavi mümkün olabilir ve sevgili çocuğunuz sizinle daha fazla kalabilir. Ayrıca zor hayatını daha da zorlaştırmamak için göz, kulak ve diş kontrollerini de aksatmamalısınız.
- Beslenme: Öncelikle hem ihtiyacı olan besinleri alabileceği hem de kilo kaybı ya da kilo alımını engelleyecek bir mama değişikliği yapmanız gerekebilir. Yaşlı köpek mamaları, daha besleyici, kolay sindirilebilir ve bir takım takviyeler ilave edilmiş şekilde üretilmektedir. Köpeğinizin yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre en uygun mamayı veterinerinizden öğrenmenizi tavsiye ederim.
- Aktivite: Eskiden beri süregelen yürüyüş rutinleriniz artık köpeğinizi yoruyorsa, aralıkları arttırabilir, mesafeleri daha kısa tutabilirsiniz. Yani mümkün olduğunca sık yürüyüşe çıkıp daha kısa yürüyüşler yapmanız sorunu çözecektir.
- Daha Fazla İlgi ve Sevgi: Köpeğinize eskisinden daha fazla zaman ayırmalı, onu daha fazla okşamalısınız. Bu şekilde hem aranızdaki duygusal bağı güçlendirebilir hem de vücudunda meydana gelebilecek farklılıkları anında hissedebilir, dokunduğunuz yerlerdeki ağrı-sızı durumunu anlayabilirsiniz.

Yaşlı Köpeğimizin Yaşam Kalitesini Arttırmak için Neler Yapabiliriz?
- Soğuk Havalarda Şık Bir Palto: Güzel çocuğunuz yaşlandıkça daha narin olacaktır. Bazı olumsuz hava şartlarından da daha fazla etkilenebileceğinden, yağmurlu ve soğuk havalarda daha kuru, daha sıcak hissetmesi için koruyucu bir giysi almanız iyi olacaktır.
- Merdiven: Köpeğiniz koltuklara ya da yatağa inip çıkarken zorlanıyorsa ona; kaymayan, yumuşak bir merdiven almanız hareket kolaylığı sağlaması açısından şahane bir çözümdür.
- Daha Fazla Zihinsel Aktivite: Köpeğinizin, yaşlanması ile birlikte öğrettiğiniz tüm numaraları unutması muhtemeldir. Ancak yaşlı olması yeni numaralar öğrenemeyeceği anlamına gelmez. Köpeğinize bazı şeyleri yeniden öğretmeyi deneyebilir ayrıca zihin geliştirici yapboz tarzı oyuncaklar edinebilirsiniz.
- Rahat ve Sessiz Bir Yer: Yaşlandığında normalden daha fazla uyku ihtiyacı duyacak köpeğinize sessiz, iyi havalandırılmış bir odada rahat ve yumuşak bir yatak ayarlamanız onu çok mutlu edecektir.
- Gezdirme Arabası: Köpeğinizin yaşam kalitesi açısından her gün temiz havaya çıkması gerekir. Köpeğiniz yürümekte zorlanıyor diye onu eve hapsetmek büyük haksızlık olur. Belki bir gezdirme arabası alma alternatifini değerlendirebilirsiniz.
[…] Yaşlı Köpek Bakımı Hakkında Her Şey […]