Yavru Köpeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yavru Köpeklerin Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yavru köpekler, sütten kesildikten sonra 4 ile 6 aylık olana kadar çok hızlı büyürler. Köpek yavruları büyüme sürecindeyken vücutları daha fazla kalori ve enerjiye ihtiyaç duyar. Bu sebeple yavru köpeklerin beslenme ihtiyaçları yetişkin köpeklerden oldukça farklıdır. Anne sütünden hemen sonraki bu dönemde vereceğiniz mama, tüm gelişimini etkileyeceğinden son derece dikkat etmeniz gerekir. Yavru köpeklerin beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenleri, tüm kritik noktalarıyla birlikte, bu yazıda okuyabilirsiniz.

  • Yavru bir köpeğin, anne sütünde bulunan ve ihtiyacı olan tüm gıdayı alabilmesi için minimum 8 hafta annesi ile kalması gerekir.
  • Yavruluktan yetişkinliğe geçen köpeklerin beslenme ihtiyaçlarıyla birlikte öğün sayısı da farklılık gösterir.
    • 2 – 3 aylık: 4 öğün beslenme
    • 3 – 6 ay: 3 öğün beslenme
    • 6 -12 ay: 2 öğün beslenme (Çok büyük ırklar için bu süre 24 aydır)
  • Yavru köpeklerin eksiksiz ve dengeli beslenmesi; büyüme ve gelişmesine ek olarak, kemiklerinin ve dişlerinin güçlenmesine, sağlıklı gözlere, parlak bir kürke, güçlü kaslara ve yüksek enerjiye sahip olmalarını sağlar.
  • Köpeklerin ırkına ve büyüklüğüne göre fiziksel olgunluğa erişme süresi değişkenlik gösterir. Küçük ırk köpekler daha hızlı büyürken, büyük ırklarda tam yetişkinliğe ulaşana kadarki besin gereksinimleri devam eder. Bu süre 6 ay ve sonrası olarak düşünülebilir.

Danua, Saint Bernard ve Newfoundland gibi devasa köpek ırklarının fiziksel olgunluklarını tamamlamaları 2 yaşına kadar devam eder. Bu sebeple, bu cins köpeklerin aşırı kilolu olmasını önlemek amacıyla fiziksel olgunluğu tamamlanana kadar büyük cins yavrular için özel olarak üretilen mamalarla beslenmeleri gerekir.

  • Aşırı yemek, diyabet, kalp hastalığı ve obeziteye sebep olabilir.
  • İnsanlar için faydalı olan pek çok besin köpekler için ciddi tehlikeler içerir.

Yavru Köpeklerin İhtiyaç Duyduğu Besinler Nelerdir?

Proteinler

Büyüme aşamasında alınan proteinler, köpeğin dokularını oluşturmaya yardımcı olur.

Protein miktarının azlığı, sağlıklı büyümeye ve bağışıklığın güçlenmesine engel olur. Aynı zamanda bulaşıcı etkenlere karşı artan duyarlılığa neden olabilir.

Yağlar

Yavru köpeğin beyin ve göz gelişimi için yağlar oldukça önemlidir. Yağlar ayrıca sağlıklı bir cilt ve tüy yapısı için de gereklidir.

Kalsiyum

Fosforla dengeli bir kalsiyum, özellikle büyük ırk köpekler için çok önemlidir. Az ya da çok fazla olması iskelet sorunlarına sebebiyet verebilir.

Karbonhidratlar

Yavru köpeğin enerji ihtiyacı için karbonhidrata gereksinimi vardır.

Vitaminler ve Mineraller

Yavru köpeğe verilecek mama içeriğinde doğru miktarda vitamin ve mineral bulunmalıdır.

Su

Konserve mama içeriğinde yaklaşık %78 oranında su bulunur. Ancak bu oran, gerekli olan su ihtiyacını karşılamak için yeterli değildir. Beslenmesine ek olarak günlük taze ve temiz su da sağlanmalıdır.

Çinko

Yavru köpeklerde çinko eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve cildinde bir takım anormallikler görünmesine sebep olur.

Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  • Yavru köpek ve yetişkin köpek mamalarının içerikleri oldukça farklıdır. Bu sebeple köpeğinizin yaşına en uygun mamayı tercih etmeniz, büyüme ve gelişme süreci açısından son derece önemlidir.
  • İyi kalite mamalar ile bütçe dostu mamalar arasında çok ciddi farklar vardır. Ucuz mamalar, kısa vadede doyurucu olabilir ve sorunsuz gibi görünebilir. Ancak köpeğinizin sağlıklı gelişimi ve ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek hastalıkların önlenmesi için mama kalitesinden taviz vermemeli, alabileceğiniz en iyi mamayı almalısınız.
  • İki farklı kalite köpek maması etiketinde de ”%27 protein içerir” yazması ikisinin aynı olduğu anlamına gelmez. Bu iki mama, sindirilebilirlik açısından farklılıklar gösterebilir.
  • Evcil hayvan mamalarının etiketlerinde bulunan içerikler ağırlık sırasına göre sıralanır. Örneğin içerikte yazan taze et gibi bir bileşen önce tartılır ve yazılır ancak gördüğü işlem sırasında içeriğinde bulunan suyu kaybeder. Dolayısıyla içerikte bulunan başka bir bileşenin etten daha üstün olma ihtimali vardır.
  • Köpeğin; ırkı, yaşı, ağırlığı ve varsa başka farklılıkları sebebiyle mama seçerken mutlaka veteriner hekim tavsiyesine başvurmak en iyisidir.
  • Köpekler, anne sütünden kesildikten sonra laktoz sindirme yeteneğini kaybeder. Bu sebeple süt verilmesi halinde köpekler bunu sindiremez, ishal ve bağırsak sorunları yaşayabilirler.
  • Yetişkinlikte yaşanabilecek aşırı kilo ve obezite sorunlarının temeli yavruluk döneminde atılır. Yavruyken aşırı kilolu olan yavrular, büyüdüklerinde de aşırı kilolu ve obez köpeklere dönüşüyor. Bu yüzden köpeklerin beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olarak yavruluk döneminden itibaren dikkatli olmak gerekir.